Daan krijgt een bos bloemen en een Pluim van de wethouder.
Daan krijgt een bos bloemen en een Pluim van de wethouder. Foto: Bob Awick

Alpineskiër Daan de Wildt (13) door wethouder gehuldigd voor brons NK

HUIZEN Alpineskiër Daan de Wildt (13) is vrijdagmiddagmiddag gehuldigd door wethouder Sport Marianne Verhage. Daan werd derde tijdens het NK alpineski in het Oostenrijkse Alpendorf.

Hij werd daarbij vijfde op de reuzeslalom en vijfde op de slalom. "In het overallklassement werd ik daarmee derde", legt hij uit. Naast deze wedstrijden deed hij ook nog mee aan diverse andere wedstrijden, waaronder een profirun. "De Super G doe ik soms ook en die vind ik het leukst, want die gaat het snelst", laat hij weten. Op zijn leeftijd mag hij nog niet meedoen aan afdalingen, dat mag pas vanaf zijn zestiende en vanaf een bepaalde lengte. "Dat gaat te snel," zegt zijn moeder, "dat zijn kamikazewedstrijden."

Lastig

De leerling van het Erfgooierscollege heeft een pittige tijd achter de rug. Na een week skiën in Oostenrijk moest hij vol aan de bak voor school. In één week tijd had hij zeven toetsen. "Het is best wel lastig om school met het skiën te combineren", aldus Daan. Zijn moeder is blij dat de docenten dit ook inzien en Daan zo veel mogelijk helpen om beide goed te doen. Hij had niet voor alle toetsen goede cijfers en mag er enkele overdoen.
Daan skiet al vanaf dat hij heel jong is. "Dat begon tussen de benen van zijn vader", zegt zijn moeder. Van jongs af aan skiet hij ook al wedstrijden en gaat hij regelmatig naar Oostenrijk voor trainingen en wedstrijden. Daar heeft hij een privétrainer met een assistent. "Na de training op de ski's mag ik dan met een kleine tractor rijden en dan moet ik dat stuk terug rennen en dan rijdt hij dat stuk met de tractor en dat dan een paar keer achter elkaar."
Om zijn sport goed te beoefenen heeft hij inmiddels vijf paar ski's. Voor elk onderdeel waar hij aan meedoet minimaal een paar. Voor de profirun en de slalom heeft hij twee paar ski's. "Die zijn 1.50 meter lang. Voor de reuzeslalom heb ik er ook twee, die zijn 1.70 meter. Voor de Super G heb ik een paar van 1.88 meter."
De jonge bevlogen skiër vertelt dat hij als hij in Oostenrijk is vaak zelf zijn ski's slijpt en van was voorziet. "Het is belangrijk om twee paar te hebben. Het ene paar gebruik je voor de wedstrijd. Het andere om in te skiën." Zijn moeder vult hem aan: "Als hij ermee klaar is, komt hij soms enthousiast naar me toe en zegt: ik vind ze perfect."
In de toekomst wil hij Nederlands kampioen worden en kijken of hij officiële FIS-wedstrijden kan skiën in Europa. "En eventueel meedoen aan de World Cup."

Olympische Spelen

Meedoen aan de Olympische Spelen zou hij helemaal fantastisch vinden, maar volgens zijn vader wordt dat wel moeilijk, omdat hiervoor sponsoring nodig is en dat blijkt lastig in deze sport.

In de toekomst wil Daan graag Nederlands kampioen worden