Johnny Manuhutu, Jan Jermais en Jopie Manuhutu, de bandleden uit Huizen van Massada met hun speciale cd 'Baronda' voor hun 40-jarig bestaan.
Johnny Manuhutu, Jan Jermais en Jopie Manuhutu, de bandleden uit Huizen van Massada met hun speciale cd 'Baronda' voor hun 40-jarig bestaan. Foto: Bob Awick

Overzichts-cd en -dvd Massada uit ter gelegenheid van 40-jarig jubileum

Massada, de beroemde Molukse band uit Huizen, heeft ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan de dubbele livecd en -dvd 'Baronda' uitgebracht.

HUIZEN Johnny Manuhutu (69), zijn jongere broer Jopie (58) en Jan Jermais (60) zijn de Huizer bandleden van de beroemde Molukse band Massada uit Huizen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte de band furore met hitsingle 'Sajang é', dat op de eerste plaats van de hitparade kwam. Nu bestaat de band ruim veertig jaar en brengt ter gelegenheid hiervan de overzichts-cd inclusief dvd 'Baronda' uit, die live is opgenomen in de Vorstin in Hilversum.

Johnny, leadzanger en leider van de band, is al vanaf het begin betrokken bij Massada. "In de begintijd heeft het jaren geduurd voordat we doorbraken. We begonnen in de jaren 60 al met de band The Eagles in kamp Almère", vertelt hij. Toen de Eagles in Amerika doorbraken, moesten ze de naam van de band veranderen. Het werd Massada. Jopie: "De berg van de overwinning. Hier vluchtten de Joden naartoe toen de Romeinen kwamen." Een naam die voor de Molukkers ook een duidelijke betekenis heeft. Zij moesten immers naar Nederland komen toen Indonesië onafhankelijk werd omdat hun vaders voor Nederland hadden gevochten in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Zo kwamen ze uiteindelijk in het kamp in Huizen terecht. Inmiddels is dat lang geleden en voelen de Molukkers zich ook Huizers en zijn ze trots dat ze deel uitmaken van de gemeenschap. Jopie: "Maar Huizen mag ook trots zijn op ons als band." Hij was vanaf zijn zeventiende bij de band betrokken, maar toen nog als roadmanager van de percussie. Later is hij zelf percussie gaan spelen en dat doet hij nog steeds. Ook Jan is later pas bij de band gekomen en speelt gitaar. Jan: "Ik kan me nog herinneren dat ik de jongens zag spelen in het kamp. Toen ik gevraagd werd om mee te doen, kwam een droom uit."
Toen de band eind jaren 70 van de vorige eeuw doorbrak, konden de bandleden leven van de muziek. Ze wilden vernieuwend bezig blijven en brachten een album uit waarbij funk hun latin rock beïnvloedde. Dat viel niet goed en de bandleden voelde zich beknot in hun vrijheid als ze alleen nog hun oude vertrouwde nummers mochten spelen. De band nam een sabbatical en diverse bandleden gingen muzikale projecten aan buiten de band. Massada hield zo min of meer op te bestaan.
Toen Johnny ging trouwen in 1990 vond nummer-1-fan van Massada Njong Lauhenapessy het een goed idee om Massada nieuw leven in te blazen. Hij zocht een aantal muzikanten bij elkaar die de Massada Revival Band vormden. Zij traden op tijdens het feest en Johnny raakte weer geïnspireerd door de muziek en besloot om ook weer mee te spelen. De band nam weer de naam Massada aan en heeft nu alweer zo'n 15 jaar een stabiele samenstelling. Johnny: "Het is een soort familieband geworden. We kunnen er niet meer ons brood mee verdienen, maar spelen wel regelmatig. We hebben op grote festivals als Pinkpop gestaan. We maken nog steeds onze eigen muziek. Ook touren we weer door Indonesië, zoals vroeger." Jopie: "We zijn ook heel professioneel bezig als band." Jan: "We spelen uit ons hart en onze muziek is dynamisch van het begin tot het eind. Een concert is daarom hard werken, zeker op onze leeftijd."
Opmerkelijk is dat alle muzikanten zichzelf geleerd hebben hoe zij muziek moesten maken en spelen. Johnny: "We hebben wel ritmische lessen gehad." Muziek maken zit in hun bloed en genen en daarom spelen ze nog steeds - naast hun baan - met veel plezier in de band en gaan door zolang het leuk blijft. Met hun nieuwe cd 'Baronda', dat 'een rondje maken' betekent, gaan ze ook op tour. Johnny: "We spelen veel op poppodia op dit moment."

Wie ze in Huizen wil zien, kan 30 juni noteren, want dan spelen ze op de Pasar Malam in winkelcentrum Oostermeent. Wie de cd met dvd wil hebben, kan deze voor € 24,99 kopen, inclusief verzendkosten, door een mail te sturen naar M40years@gmail.com.