Piet van 't Klooster krijgt uit handen van sportwethouder Marianne Verhage de trofee die hoort bij Sportvrijwilliger van het Jaar.
Piet van 't Klooster krijgt uit handen van sportwethouder Marianne Verhage de trofee die hoort bij Sportvrijwilliger van het Jaar. Foto's: SPH

Piet van 't Klooster gekozen tot Sportvrijwilliger van het Jaar 2017

Piet van 't Klooster is twee weken geleden gekozen tot Sportvrijwilliger van het Jaar 2017 door Sport Platform Huizen. Hij is vrijwilliger bij Sportief Hardlopen Huizen.

HUIZEN De verkiezing van Sportvrijwilliger van het Jaar 2017 van Sport Platform Huizen vond plaats tijdens het verkiezingsdebat van 13 maart. Wethouder Marianne Verhage had zich er nog wel even los van gemaakt om de prijs, een trofee met Thank You erop, te overhandigen aan winnaar Piet van 't Klooster (67).

"Ik wist dat ik genomineerd was", vertelt Piet achteraf. "Anders had ik er ook niet geweest." Hij zou dan niet bij het verkiezingsdebat aanwezig zijn geweest, maar bij een training. "Ik ben niet alleen vrijwilliger bij Sportief Hardlopen Huizen (SHH), maar ook trainer namelijk. Het leuke was dat de groep hardlopers nog wel even langs is geweest bij de kantine van Base- en Softbalvereniging De Zuidvogels. Zij waren alleen veel te vroeg, maar hebben iedereen wel even laten weten dat ik moest winnen."
Piet was samen genomineerd met Evelien van den Born van Korfbalvereniging Huizen, Marieke van Veen van Volleybalvereniging Huizen, Peter Struiksma van Tafeltennisvereniging Bijmaat en Richard Hol van Tennisvereniging Huizen. "De wethouder begon met het opnoemen van alle genomineerden en vertelde waarom deze mensen waren genomineerd. Ik was pas als laatste aan de beurt. Toen werd meteen bekendgemaakt dat ik de winnaar was."

Vanzelfsprekend

Hij ziet zijn werk als vrijwilliger eigenlijk als iets vanzelfsprekends: hij is met pensioen en heeft er tijd voor. "Ik heb laatst de kantine helemaal schoongemaakt en de ramen gelapt. Het waren er wel een stuk of twintig", vertelt hij. Daarnaast gaat hij helpen met de verhuizing van de club. "We maken nu gebruik van een ruimte op de Woensberg. Maar ze gaan daar verbouwen. We gaan daarom naar de Wipneus, het kinderdagverblijf bij de Trappenberg."
Het allerliefst houdt Piet zich echter bezig met hardlopen. "Ik ben zelf pas op latere leeftijd begonnen, toen ik 48, 49 jaar was." Dat deed hij omdat zijn werk veranderd was. "Ik ben opgegroeid op onze boerderij in Hoogland. Die wilde ik niet overnemen, dat heeft mijn jongere broer gedaan. Wel heb ik altijd veel buiten gewerkt. Ik werkte in de houthandel en heb ook nog gewerkt in Huizen. Dat was een hele mooie tijd. Vervolgens moest ik naar Hilversum en stapte ik elke dag op de fiets. Mijn werk werd steeds meer zittend en ik merkte dat ik aankwam. Daarom ben ik gaan hardlopen. Eerst zelf, maar al snel begon ik te trainen bij Atletiekvereniging Zuidwal. Ik heb zelfs nog marathons gelopen."

Door een voetblessure kan hij geen lange afstanden meer lopen, dus loopt hij nu korte stukken van iets meer dan 10 kilometer. Hij volgde een opleiding tot assistent-trainer en begon zelf ook trainingen te geven. Zo trainde hij ook de oprichter van Sportief Hardlopen Huizen, Michiel Seinen. Inmiddels heeft hij al een paar jaar de overstap gemaakt naar Sportief Hardlopen Huizen. "Hier zijn allemaal gediplomeerde hardlopers en we zijn flexibeler in de abonnementen. We hebben ook een strippenkaart."
Sportief Hardlopen Huizen biedt verschillende trainingen aan, zoals hardlopen, trailrunning en bootcamp. "Ik vindt trailrunning eigenlijk het allerleukst. Dan lopen we over echt van die bospaadjes of paardenpaden met los zand. Het is heerlijk om buiten te zijn en te genieten van de natuur." Dat laatste is de reden dat Piet zich een leven zonder hardlopen moeilijk voor kan stellen. "Ik houd van continutrainen. Zeker drie keer in de week. Bij één keer in de week hardlopen bouw je niets op, bij twee keer kun je je conditie op peil houden en bij drie keer in de week kun je echt iets opbouwen."

Na een training zorgt hij voor thee 'uit de kofferbak'. "We starten ook altijd op andere locaties. In de winter trainen we meer in de wijk en nu het weer lichter wordt meer in de natuur en het maakt niet uit of het regent." Leuk vindt hij ook de clinics die in een aantal weken sporters klaarstomen voor bijvoorbeeld de Hilversum City Run of een Ropa Trail voor het goede doel. Na afloop daarvan vertel ik de sporters vaak hoe trots ik op ze ben. Want dat ben ik ook echt."

'Het is heerlijk om buiten te zijn en te genieten van de natuur'
De prijswinnaar en andere genomineerden op een rij.