De nieuwe waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn blijft in Huizen tot het herindelingsproces is afgerond. 'Mijn vak is waarnemer.'
De nieuwe waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn blijft in Huizen tot het herindelingsproces is afgerond. 'Mijn vak is waarnemer.' Foto: Bob Awick

Wie is de nieuwe man aan het roer van Huizen?

Sicko Heldoorn is met ingang van 12 maart benoemd tot waarnemend burgemeester van Huizen. Hij volgt hiermee de vorige waarnemend burgemeester Fons Hertog op, die op 16 februari aftrad in verband met grensoverschrijdend gedrag. Wie is de nieuwe man aan het roer van Huizen en in hoeverre voldoet hij aan het profiel dat de gemeenteraad van tevoren had opgesteld? Een kennismakingsinterview met de nieuwe burgervader van de gemeente.

HUIZEN Karel Sikko, roepnaam Sicko, Heldoorn is op 6 september 1956 geboren in Sneek. Aan zijn accent is goed te horen dat hij uit het Noorden komt; het waarnemend burgemeesterschap in Huizen is de eerste functie die hij in 'het Westen' bekleedt. "Ik was natuurlijk vanwege mijn functies wel veel in het westen, met name in Den Haag", licht hij zijn afkomst toe.

Zijn familie is niet puur Fries. "Een verre voorvader kwam ooit als soldaat vanuit Limburg in een kazerne bij Leeuwarden terecht." Omdat traditie in de familie van belang werd geacht, werd hij vernoemd naar zijn beide opa's: Klaas en Sikko. Daarbij had Sikko de grote voorkeur van de jongeman, die in zijn puberjaren besloot zich Sicko te laten noemen.
Hij volgde de heao in Groningen en studeerde sociologie aan de Leeuwarder subfaculteit van de Universiteit van Groningen en werd in de jaren 70 actief voor de PvdA. In zijn politieke carrière bekleedde hij al diverse functies. Hij was onder andere lid van Provinciale Staten van Friesland, gedeputeerde voor diezelfde provincie en bekleedde diverse burgemeestersposten in de noordelijke provincies. Zijn laatste functie was waarnemend burgemeester van Dantumadeel. Deze gemeente zat net als Huizen in een herindelingsprocedure en toen deze afgerond was, kwam er weer een door 'de Kroon benoemde' burgemeester en nam Heldoorn afscheid als waarnemer.

"Mijn vak is nu waarnemer. Ik blijf hier zolang de waarneming duurt en ambieer het niet om kroonbenoemde burgemeester te worden", zegt hij stellig. Dat betekent niet dat hij hier zit om Huizen naar een fusie te leiden. "Daarover heeft de raad het laatste woord. Zo was het in Dantumadeel ook. Daar kwam het proces op gang doordat een aantal buurgemeenten dit wilde. Dantumadeel koos uiteindelijk alleen voor een ambtelijke fusie. Dat wilden de andere gemeenten juist niet. Dat was een lastige tijd, maar Datumadeel is uiteindelijk zelfstandig gebleven en kreeg een nieuwe vaste burgemeester. Sommige mensen dachten dat ik er neergezet was om er een fusie doorheen te krijgen, maar dat was beslist niet zo."
Hiermee is door Heldoorn wel voldaan aan voorwaarde 5 van de gemeenteraad: Ervaring met herindelingsprocessen en met regionale en bovenregionale samenwerking.

Boven aan het verlanglijstje van de gemeenteraad stond: Gelet op de recente ervaring wordt volslagen onbesproken gedrag van groot belang gevonden. "Op deze vraag heb ik volmondig ja gezegd." Vragend naar hoe hij ermee omgaat dat een aantal medewerkers wellicht nare ervaringen heeft met zijn voorganger, stelt hij zich terughoudend op. "Ik vind niet dat ik hier wat van moet zeggen. De organisatie heeft het op een goede manier opgepakt en moet even de tijd krijgen om dit te verwerken."
Op punt twee stond een hele waslijst aan zaken waar de nieuwe burgervader aan zou moeten voldoen: Is een verbinder en burgervader (man/vrouw), die behalve op het terrein van openbare orde en veiligheid ook in alle andere denkbare opzichten senioriteit meebrengt, en zijn/haar ruime bestuurlijke ervaring naar de juiste maat en schaal weet in te zetten in belangrijke en actuele 'dossiers' zoals Jihad en ondermijningsbestrijding, verbinding tussen integrale veiligheid en sociaal domein, en die bruggen weet te bouwen en te onderhouden met de volledige samenleving.

"De raad vroeg om senioriteit. Ik ben 10 jaar gedeputeerde geweest en 16 jaar burgemeester. Het profiel van een verbinder, daar voel ik me plezierig bij. Ik heb het vak zien veranderen. Vroeger was je goed als je een stuk door gedeputeerde staten of de gemeenteraad kreeg zonder dat er een punt of komma werd veranderd. Je kreeg de lof van de eigen aanhang, partijgenoten, ambtenaren en familie. Tegenwoordig gaat het er veel meer om wat de bevolking ervan vindt. Als die wat op te merken heeft, dan moet je er toch nog eens naar kijken. Wat mij betreft gaat het om de relatie tussen inwoners en bestuur."

Dat is ook wat hij heeft gezegd toen hij afscheid nam van Opsterland, de eerste gemeente waar hij burgemeester was. "Als men vroeger een burgemeester vroeg wat deze had gepresteerd, dan ging het over rondwegen, zwembaden, winkelcentrum en dergelijke. Bij mijn vertrek daar heb ik gezegd dat ik de verhouding tussen gemeentebestuur en inwoners verbeterd dacht te hebben. Dit vak heeft zich ontwikkeld tot het zijn van een verbinder als burgemeester."

'Dit vak heeft zich ontwikkeld tot het zijn van een verbinder als burgemeester'

Met een dossier als Jihad heeft hij nooit te maken gehad. "Wel met lastige dossiers over overlast en criminaliteit. Die ervaring breng ik wel mee. Ik heb inmiddels al een en ander meegekregen en merk dat er bij de medewerkers in Huizen veel kennis over is. Het zal veel aandacht van mij vragen en het is een onderwerp waar ik veel energie in zal steken."

Het derde punt op het verlanglijstje van de gemeenteraad was: Voorstander en zo mogelijk pleitbezorger van een laagdrempelige en informele werkcultuur. "Hier viel voor mij meteen het kwartje. Ik waardeer een informele werkcultuur en hoef niet met burgemeester aangesproken te worden. Ik functioneer bovendien het best in teams, ik doe het samen met collega-bestuurders en medewerkers."

Is hij dan als sporter ook wellicht een teamspeler? "Ik ben een fervent watersporter. We zeilen graag. Ik zit ook in de organisatie van het skûtsjesilen. Ik ben al even binnengelopen bij de botterwerf. Daar hadden ze net een botter op de helling gesleept die net gerepareerd was. Het was mooi om te zien."

Het volgende punt blijkt de nieuwe burgemeester in zijn passie te raken: Inspirator en netwerker die daarbij openstaat voor vernieuwing in het democratisch besluitvormingsproces (participatie etc.). "Iedere gemeente wil graag dat inwoners participeren, maar we zijn allemaal nog zoekende daarin. Ik denk dat je het vooral praktisch moet doen."

Daarbij gebruikt hij een voorbeeld uit zijn eigen ervaring, waarbij inwoners zich melden met een initiatief. "Allereerst kijk je samen of er draagvlak voor is en of je het ook met elkaar kunt waarmaken. Dan gaan de inwoners samen met een wethouder en medewerkers om tafel om te bepalen welk traject er wordt gevolgd. Kan iets niet vanwege een bestemmingsplan? Dan kijk je wat er nodig is om dat aan te passen. Mocht het uiteindelijk niet doorgaan, dan is het een gezamenlijke teleurstelling waar iedereen in ieder geval alles aan heeft gedaan om het te laten slagen. Dat vraagt om een omslag bij bestuurders, de raad, de organisatie en zeker ook bij inwoners." Hij geeft ruiterlijk toe dat hij dit soort dingen leuk vindt. "Het is ja, tenzij ... in deze aanpak."

Voorwaarde 5 ging over de herindeling en daar heeft hij dus ervaring mee. Hij benadrukt dat hij hier niet is neergezet om er een fusie doorheen te loodsen. "De raad moet dit bepalen." Op de vervolgvraag of politiek emotie is, antwoordt hij: "Enorm veel emotie. De nieuwe raad moet nu een koers uitzetten op hoofdlijnen. Ik heb een beperkte bijdrage. Ik wil zorgen dat het relaxed blijft." Is zijn nuchterheid als Fries dan behulpzaam? "Friezen lijken nuchter, maar zijn ook heel emotioneel. Ik ook."

De laatste wens op het lijstje van de gemeenteraad: Woont in de buurt van Huizen, is goed aanspreekbaar en toegankelijk voor de Huizer inwoners en laat zich zo veel als mogelijk in de Huizer samenleving zien.

Komt de nieuwe burgemeester in Huizen wonen? "Ja, het komt juist mooi uit, want mijn partner Anja Hiemstra is net met vervroegd pensioen. Zij is al druk bezig met rondkijken." Het paar heeft al meer dan 35 jaar een relatie. Ze hebben geen kinderen. "Wel kater Henk. Die komt ook mee. Hij volgt ons overal waar we gaan. Het is af en toe net een hond. Hij komt je tegemoet rennen op de oprit."

Heldoorn laat weten al rekening te hebben gehouden met een mogelijke verhuizing. "Ik ben nu eenmaal waarnemer en ben inmiddels 61 jaar. Ik ben blij dat ik dit werk nog mag doen en wil er ook zo veel mogelijk van genieten. Daarom wil ik hier ook komen wonen. Voor de inwoners moet het niet uitmaken of iemand waarnemend is. Zij hebben recht op een echte burgervader of -moeder als burgemeester."

Hij haalt daarbij het voorbeeld aan dat hij eens aan kinderen had gevraagd wat zij zouden doen als ze burgemeester zouden zijn. "De een wilde zielige beesten helpen, de ander een pretpark beginnen. Ik moest vreselijk lachen om een jongetje dat zei: 'Ik neem meteen ontslag, want ik wil vrachtwagenchauffeur worden.' Dat vind ik de leuke dingen van het werk."