Onenigheid over de inrichting van het openbaar gebied was de bekende druppel.
Onenigheid over de inrichting van het openbaar gebied was de bekende druppel. Foto: Vincent Snoek

Zorgen over de toekomst van het gebied rondom De Krachtcentrale

Pieter Hogenbirk heeft een brief geschreven over wat er speelt rondom de Krachtcentrale. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het gebied.

HUIZEN Pieter Hogenbirk vormt samen met Peter Kos het koppel dat van De Krachtcentrale een mooie trekker wil maken aan de Havenstraat. Ze zijn al vanaf 2014 bezig met hun plannen toen bekend werd dat de gemeente De Krachtcentrale wilde kopen en gaan herbestemmen. Er werd een tender uitgeschreven die hen uiteindelijk werd gegund. De samenwerking met de gemeente liep niet altijd soepel en er werd regelmatig tegenstrijdige informatie verstrekt. Nu er onenigheid met de gemeente is over de inrichting van het terrein heeft Pieter een brief geschreven om zijn frustratie te uiten. Het was de bekende druppel.

"Ik heb het idee dat ik sta te schreeuwen en dat niemand luistert", licht Pieter zijn brief toe. Hij schreef hem op persoonlijke titel. "Ik heb het wel besproken met Peter hoor, maar die is druk met de verbouwing van De Krachtcentrale en hij kan dit er op het moment helemaal niet bij hebben. Daarom ben ik hier nu mee bezig."

Hij vergelijkt het met de aankoop van een huis: "Je hebt een schouw en koopt het zoals je het ziet. Dan verwacht je niet dat als je de sleutel hebt en je bij je huis aankomt dat de oprit verdwenen is, het gas en licht zijn afgesloten en de tuin een witte zandvlakte is geworden. Dat maken wij nu mee. Het klopt gewoon niet. Er zijn afspraken over de inrichting van het terrein en die worden gewoon niet nagekomen."

In de tender staat volgens hem duidelijk dat het terrein voor de Krachtcentrale en een strook links aansluitend aan de Havenstraat, tussen Thales en de Krachtcentrale, openbaar gebied moet worden. "Aan het stuk voor de Krachtcentrale wordt gewerkt, maar over het gebied links zegt de gemeente dat het bedrijventerrein gaat worden en wil de strook ook niet opnemen in het gezamenlijke ontwerp voor het plein", aldus Pieter.

"Iedereen weet nog de discussie die we hebben gehad over dat gebied toen Thales het idee had om uit te breiden. Dat akkefietje heeft ons anderhalf jaar gekost. Thales wilde daar veel hoger bouwen, 14 meter. Dat mocht volgens het bestemmingsplan, maar in de tender was iets anders aangegeven, namelijk 1 laag hoog, passend in de structuurvisie en 600 vierkante meter groot. Om massale bouw op die plek te voorkomen, hebben we toen voorgesteld het stukje openbare gebied aansluitend aan de Havenstraat op te offeren om het gebouw lager en langer te maken. De gemeente zou dan een stuk van de gemeentewerf opofferen. Nu dat allemaal niet doorgaat, zijn we natuurlijk weer terug bij de oorspronkelijke afspraken en willen we niet nogmaals in de discussie verzanden wat nu eigenlijk leidend is voor het gebied: de structuurvisie of het bestemmingsplan."

Want dat is volgens Pieter het probleem. Er is een mooie structuurvisie voor het gebied waarin omschreven staat hoe de Havenstraat een levendig gebied wordt om zo een aantrekkelijke verbinding te worden tussen de haven en het Oude Dorp. Een visie die door de gemeenteraad is vastgesteld. Daarnaast is er een bestemmingsplan, dat op sommige punten tegen de structuurvisie ingaat. "Ik vraag me af waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. Zijn we als De Krachtcentrale straks onderdeel van een aantrekkelijk levendig gebied langs de Havenstraat of worden we een enclave op een bedrijventerrein? Voor dat laatste hebben wij duidelijk niet getekend!"

'Ik heb het idee dat ik sta te schreeuwen en dat niemand luistert'

De gemeente heeft inmiddels het bureau Cushman & Wakefield opdracht gegeven het Havenstraatgebied, inclusief het gebied van het BNI-terrein met de oude loodsen, te onderzoeken op mogelijkheden voor herbestemming. Ook daar maakt hij zich zorgen over. Pieter: "In de interne memo van de wethouder van januari 2018 staat duidelijk omschreven dat het een levendig en openbaar gebied moet worden en er wordt maar liefst zeven keer verwezen naar de structuurvisie. In diezelfde memo staat de verwijzing naar het raadsbesluit van 14 februari 2013 met daarin de afspraak met BNI dat ze het terrein en de loodsen schoon moeten opleveren zes maanden na ingebruikname van hun nieuwe fabriekshal aan de Ambachtsweg. Die is al in 2014 in gebruik genomen; kun je nagaan: de hallen staan er nog. De ambtenaren zeggen echter dat de afspraak is dat BNI het terrein pas na 18 maanden en na verplaatsing van de twee machines die nog in de loodsen staan, hoeft op te leveren. Vergis je niet, wij zijn blij dat de loodsen er nog staan, want we zien daar veel mogelijkheden in. Maar de informatie die wordt gegeven is niet eenduidig en klopt niet altijd. Wie het nog weet, mag het zeggen. Wij zijn de draad inmiddels kwijt en de gemeente weigert duidelijke antwoorden te geven."

Daarom schreef hij zijn brief met zijn visie over het verloop van het proces in al die jaren. Een brief die hij eerst aan de wethouder voorlegde in de hoop op antwoorden. "Die kreeg ik echter niet en daarom heb ik hem uiteindelijk naar de raad gestuurd. Die wil dat we weer met de wethouder om tafel gaan zitten. Dat zal dan wel met de nieuwe wethouder zijn. Wij zijn in ieder geval bereid om te praten en het eens en voor altijd op te lossen."

De brief van Pieter Hogenbirk is terug te vinden op gemeenteraadhuizen.nl bij de ingekomen stukken van de gemeenteraad van 22 maart 2018 onder nummer 4.1 A.