Maandagavond was het eerste overleg van VVD, PvdA, CDA en D66.
Maandagavond was het eerste overleg van VVD, PvdA, CDA en D66. Foto: Bob Awick

Coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA?

HUIZEN VVD, CDA, D66 en PvdA hebben maandag hun eerste vergadering gehad onder leiding van formateur Erwin Ormel. Hij werd op de avond van de verkiezingen direct aangewezen als informateur. In de gesprekken met de verschillende lijsttrekkers daags daarna spraken deze partijen in meerderheid hun eerste voorkeur voor deze combinatie uit.

Tijdens die eerste gesprekken heeft Ormel ook gesproken over welke onderwerpen aan bod zouden moeten komen. Vier onderwerpen vond hij belangrijk om als eerste te bespreken, omdat de verschillen hier het grootst zijn. Verwacht wordt dat op andere onderwerpen makkelijk overeenstemming bereikt wordt.

Het gaat om de zondagopenstelling, de continuering Huizer beleid Sociaal Domein, de inzet van Huizen bij de gemeentelijke herindeling en de beoogde samenstelling van een nieuw college. Als die onderwerpen zijn afgerond zal er verder gepraat worden over andere thema's. Ormel concludeert dat op het gebied van de zondagopenstelling en de herindeling de grootste verschillen zitten.

Partijen zijn het erover eens dat de portefeuilleverdeling in een nieuw te vormen college een afspiegeling moet zijn van de verkiezingsuitslag. Dit kan middels de zwaarte van of het aantal portefeuilles.

21