Bert Schaap en Kerem Gencer komen met voorkeurstemmen in nieuwe raad

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is afgelopen vrijdag definitief geworden. Vanavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

HUIZEN De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is vrijdag bekend geworden. Bert Schaap van Dorpsbelangen Huizen en Kerem Gencer zijn met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Waar winnaars zijn, zijn echter ook verliezers. Stef van der Pas op nummer 3 bij de PvdA en Bonnie Okkema op nummer 3 bij Dorpsbelangen zullen nu niet in de raad komen, ook al hebben hun partijen wel drie zetels gekregen.

Stef: "Ik had er al op gerekend, want Kerem was vorige keer ook al met voorkeurstemmen gekozen. Misschien kan ik straks toch nog een plek innemen als de PvdA mee gaat doen aan de coalitie." Lijsttrekker Maarten Hoelscher zou namelijk wethouderskandidaat zijn. Kerem is blij weer gekozen te zijn. Dit ligt volgens hem niet aan zijn grote 'Turkse' achterban. "Het is een beloning voor het harde werken. Ik ben een verbinder en luister goed naar wat mensen zeggen. Dat loont."

Bui zien hangen

Bonnie Okkema kon zelf niet bij de definitieve uitslag aanwezig zijn, maar had de bui wel een beetje zien aankomen, aldus lijsttrekker Marian Rebel. "Ik ga haar nu op de hoogte brengen." Bert Schaap is blij dat hij gekozen is. "Ik had gereageerd op de advertentie van Dorpsbelangen waarin ze mensen zochten die mee wilden doen. Ik heb acht jaar geleden ook al op de lijst gestaan. Ik ga binnenkort met pensioen, dus heb er de tijd voor." De nieuwe raad wordt donderdag om 19.30 uur geïnstalleerd.

Inmiddels heeft de oude gemeenteraad dinsdag afscheid genomen. Acht mensen komen niet meer terug in de raadsbanken: Gert Oudhof van Dorpsbelangen Huizen, Larisa Landré van GroenLinks, Marleen Mauritz van de ChristenUnie, Bert de la Mar van D66, Bert Rebel van het CDA, Nol van der Helm van Leefbaar Huizen, Kees de Kok van het CDA en Bram Schröder van D66. Wellicht komt de laatste nog wel terug, mocht Marlous Verbeek een eventuele wethoudersfunctie gaan bekleden.
Terwijl veel mensen waren voorbereid op het vertrek uit de raad, was Kees de Kok van het CDA het niet. Dat zijn partij twee zetels zou verliezen zag hij niet aankomen. Kees: "Je houdt rekening met diverse scenario's, maar deze niet. Ik zal wel betrokken blijven. Ik ben 12 jaar raadslid geweest. Ik baal omdat ik er geen rekening mee heb gehouden. We zijn ergens 1.000 stemmen verloren en volgens mij hebben we het gewoon goed gedaan de afgelopen tijd. We hadden ook een zeer succesvolle wethouder. Ik kan het niet verklaren en daarom is het moeilijk te begrijpen."

Nieuwe coalitie

'Ik baal omdat ik er geen rekening mee heb gehouden'

Inmiddels zijn er gesprekken op gang gekomen voor een nieuwe coalitie. Deze gaan tussen VVD, CDA, D66 en PvdA. Deze partijen hebben in de eerste gesprekken uitgesproken dat dit hun eerste voorkeur zou zijn. Reacties op onze Facebookpagina geven aan dat niet alle inwoners dit recht vinden doen aan de uitslag van de verkiezingen: beide dorpspartijen wonnen namelijk. Dorpsbelangen Huizen werd de tweede partij in Huizen, maar zag dit niet beloond met een zetel. Leefbaar Huizen kreeg er wel een zetel bij en komt op drie uit.
Jessica Prins van de VVD: "Ik kan me dat voorstellen. We hebben gekeken naar verschillende dingen, zoals programmatische verschillen. Op het gebied van de herindeling bijvoorbeeld. Ook de chemie is van belang en of je op elkaar kunt vertrouwen en of er bestuurders zijn van goede kwaliteit. Uiteindelijk is het met al deze afwegingen uitgekomen op deze vier partijen."

Voorlopig ligt het proces even stil: Pasen komt er namelijk tussendoor. Het volgende gesprek staat voor volgende week woensdag gepland. "We hebben wel allemaal huiswerk meegekregen. Bijvoorbeeld hoe we de portefeuilleverdeling zien." Met verbazing heeft ze kennisgenomen van het geluid dat de VVD twee wethouders zou willen. "Dat snap ik niet, want we hebben dat helemaal niet als harde eis neergelegd. We willen wel dat het overwicht van de VVD tot uitdrukking komt. Dat kan ook in de portefeuilleverdeling."