Afbeelding
Foto: Carin van den Berg

Extra maaien tegen overlast van waterplanten in het Gooimeer

HUIZEN De gemeenten Gooise Meren, Blaricum, Eemnes en Huizen hebben de provincie Noord-Holland laten weten het regionale voorstel voor de aanpak van de waterplantenoverlast in Markermeer, IJmeer en Randmeren te steunen.

De gemeenten stellen hiervoor in totaal 126.000 euro beschikbaar voor een periode van 4 jaar. De overmatige groei van waterplanten is in toenemende mate een probleem. Naast de grote overlast in het Gooimeer kampen ook het IJmeer, het Markermeer en de IJsseldelta hier steeds meer mee.
De aanhoudende klachtenstroom uit de regio, onder de aandacht gebracht door onder andere de Coƶperatie Gastvrije Randmeren, wordt onderbouwd door recente cijfers over de groei van waterplantenpopulaties in deze gebieden. Inmiddels is de problematiek ook doorgedrongen bij de provincie en het Rijk. De provincie Noord-Holland heeft samen met de Coƶperatie Gastvrije Randmeren een voorstel opgesteld, verwoord in een brief aan het Rijk, waarin maatregelen zijn opgenomen om de overlast op de korte en de langere termijn tegen te gaan.

Extra maaien
Het maatregelenpakket behelst het maaien van waterplanten, het betonnen van vaargeulen en het verdiepen van recreatiegeulen. Met de extra middelen kan er de komende vier jaar extra gemaaid worden in de Randmeren. Aangezien de problematiek ook het Gooimeer betreft, betekent dit concreet een uitbreiding van het aantal te maaien hectares in het Gooimeer.