Een lange rij leerlingen wandelt met een rugzak met water.
Een lange rij leerlingen wandelt met een rugzak met water. Foto: Rotary

Leerlingen groep 7 en 8 halen 7.250 euro op voor Ethiopië

HUIZEN De eerste organisatoren van Wandelen voor Water meldden zich vorige week al om 7.30 uur op het parkeerterrein van Tuincentrum Rebel in Huizen. Hier vertrokken 500 leerlingen van de groepen 7 en 8 voor de actie Wandelen voor Water.

Om een klein beetje te voelen hoe het is om elke dag hele afstanden te moeten lopen voor schoon water, gaan de leerlingen op pad. Zes kilometer is de gemiddelde afstand die kinderen op het platteland in Ethiopiƫ elke dag moeten lopen om drinkwater te halen. Waardoor ze soms niet eens tijd hebben om naar school te gaan.

Deze leerlingen vinden het juist wel leuk om een keer niet naar school te hoeven. Lekker buiten, over de hei. Maar na een paar kilometer wordt het toch wel heel zwaar; er wordt wat geklaagd, maar alle kinderen zetten flink door. Halverwege de 6 km lange route deelt Lidl bananen en, hoe toepasselijk, flesjes water uit.

De wandelroute is niet alleen bedoeld om de kinderen bewust te maken van de waarde van en schaarste aan water. Ze hebben in totaal bijna 7.250 euro opgehaald voor een concreet waterproject, de bouw van zanddammen in Zuid-Ethiopiƫ. Tijdens de wandeling praten de kinderen regelmatig met respect over hun leeftijdsgenoten in Afrika, over de verschillen, de voor- en de nadelen.

Aan de actie deden de volgende scholen mee uit Huizen: De Parel, De Gouden Kraal, Rehoboth en de Wijngaard. Naast de Rotaryclubs Huizen-Gooimeer, Laren-Blaricum en Blaricum-Centaurea (inclusief Rotary Baarn-Soest en Soestdijk) was deze actie ook mogelijk dankzij de belangeloze medewerking van Tuincentrum Rebel, Repro Huizen, Stichting Verkeersregelaars Huizen, Boni Huizen en Lidl.