De brandweerkazerne in Huizen herbergt straks een tankautospuit minder, maar krijgt wellicht een snel interventievoertuig terug.
De brandweerkazerne in Huizen herbergt straks een tankautospuit minder, maar krijgt wellicht een snel interventievoertuig terug. Foto: Bob Awick

Brandweerpost Huizen levert 1 van de 3 tankautospuiten in

Vanwege het aantal beschikbare mensen en spreiding van het materieel zocht Brandweer Gooi- en Vechtstreek naar het optimale uitrukmodel.

HUIZEN Na twee jaar experimenteren en praten komt de brandweer nu met het dynamische uitrukmodel. Hiervoor moet de brandweerpost Huizen een tankautospuit inleveren. Wel wordt gekeken of het snelle voertuig waar twee mensen op zitten, weer terug kan komen.

Begin 2016 werden drie proeven opgestart van elk drie maanden. Met de uitkomsten is een werkgroep aan de slag gegaan. "In deze werkgroep zaten zowel beroeps- als vrijwillige brandweermensen", laat regiocommandant John van der Zwan weten. De werkgroep kwam met vier modellen die uiteindelijk ineengeschoven zijn tot het nieuwe dynamische uitrukmodel. "Elke brandweerpost in de regio heeft vanaf nu in ieder geval een tankautospuit staan waar met zes of vier mensen mee uitgerukt kan worden. In Huizen betekent dit een voertuig op de kazerne en op de uitrukpost bij de Oostermeent."

Op maat

In het dynamische model wordt op maat uitgerukt. Dat kan dan met een TS2, het snelle brandweervoertuig met twee mensen, of een tankautospuit met vier of zes mensen zijn. Dit kan eventueel aangevuld worden met andere voertuigen. De TS2, het snelle voertuig, staat straks in de regio in Hilversum, Huizen, Bussum, Loosdrecht en Muiderberg, is de bedoeling. "We hebben het personeel vorige week ingelicht over de veranderingen. Die gaan we nu invoeren en per 1 januari 2019 is het proces afgerond."
Huizen levert een tankautospuit in. Die gaat naar Blaricum, waar deze het busje vervangt dat uitrukt met het rietkapteam vanaf deze kazerne. "Daarmee rukken we ook uit naar onze buurregio Utrecht en daar vereisen ze een tankautospuit." Huizen gaat wel kijken of ze met vrijwilligers een TS2, het snelle brandweervoertuig met twee mensen, weer kunnen gaan bemensen. In het verleden stond een dergelijk voertuig ook al in de kazerne in Huizen, maar dat werd begin 2017 daar weggehaald. Uit de proeven bleek namelijk dat de werkdruk hierdoor te hoog werd. De wens is echter om het snelle interventievoertuig weer in Huizen te stationeren. Nu rijdt de TS2 namelijk vanuit Bussum naar branden in Huizen en omgeving.

Roosterdruk

Het nieuwe uitrukmodel moet de bezettingsproblemen op de dag en de roosterdruk met name in vakanties oplossen. Om ervoor te zorgen dat er overdag ook in Huizen voldoende mensen aanwezig zijn op de kazerne, wordt de Technische Dienst van de regiobrandweer in Huizen gevestigd.

Personeel vorige week ingelicht over veranderingen