Ook standpunten meenemen van partijen die niet meepraten

HUIZEN De fractievoorzitters hebben tijdens de installatie van de gemeenteraad de raadsleden verwelkomd en hun visie op een te vormen coalitie uitgesproken.

De partijen VVD, CDA, D66 en PvdA praten op dit moment over een te vormen coalitie en spraken daar lovende worden over uit en gaven aan vertrouwen te hebben in het proces. GroenLinks, Leefbaar Huizen en de ChristenUnie gaven aan dat zij graag zien dat er ook rekening wordt gehouden met hun standpunten, bijvoorbeeld door een coalitieprogramma aan te vullen of zelfs te gaan voor een raadsbreed programma.
De raad zal de komende tijd belangrijke stappen moeten gaan nemen. Zo is er de herindelingsprocedure en Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen gaf aan dat het hem opviel dat de vier partijen die nu met elkaar praten wel openstaan voor die fusie. De PvdA was altijd al voor. D66 heeft de gedeputeerde in de provincie zitten die dit wil en de commissaris van de Koning is van de VVD. "Deze vier partijen staan er anders in dan wij."
Verder gaan de coalitiegesprekken over onder andere de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat, de Blokkerpanden, de markt en het Oude Raadhuisplein, de zondagopenstelling, toerisme en de haven en kust.

Verwacht wordt dat de eerste vergadering van de nieuwe raad in mei zal plaatsvinden. De partijen die praten over de coalitie hopen voor de meivakantie, die al eind april begint, aan de slag te kunnen met een nieuw college.