Ellen Mendelts op het viaduct over de A27 bij Huizen en Blaricum. Hier zou wat haar betreft een lightrail of trein langs moeten komen.
Ellen Mendelts op het viaduct over de A27 bij Huizen en Blaricum. Hier zou wat haar betreft een lightrail of trein langs moeten komen. Foto: Bob Awick

Ellen Mendelts wil een spoorlijn van Utrecht via Huizen naar Almere

Ellen Mendelts wil een treinverbinding van Utrecht via Huizen naar Almere. Daarom is ze op Facebook de pagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere' gestart.

REGIO Ellen Mendelts uit de Blaricumse Bijvanck is gestart met een burgerinitiatief voor een spoorlijn tussen Utrecht, Huizen en Almere en de bijbehorende Facebookpagina 'Spoorlijn Utrecht-Huizen-Almere'. "We staren ons blind op een snelle bus, maar die gaat het probleem in de toekomst niet oplossen", zegt ze. "Het is belangrijk om groter te denken."

Ellen is zelf freelancer op het gebied van communicatie en webcontent. "Ik reis vaak met het openbaar vervoer en heb op verschillende plaatsen klussen. Ik heb zelf gemerkt hoeveel tijd het kost om in Amersfoort, Utrecht of Almere te komen. Je moet altijd via een omweg reizen en dat kost heel veel tijd. Huizen staat in de top 5 van grote plaatsen die geen treinstation hebben en het wordt hoog tijd dat we daarvoor nu aan de bel trekken bij het Rijk."

Blind staren

Ze vertelt dat er bij de aanleg van de A27 een strook grond is vrijgehouden voor een lightrail of spoorlijn. "Deze plannen zijn echter in de bureaulade verdwenen, maar met de groei van Almere, de komst van Lelystad Airport, de aanleg van de Blaricummermeent en de Zuidpolder in Eemnes is het van belang dat we verder kijken dan de snelle bus waar we nu mee bezig zijn. Die gaat echt het probleem niet oplossen dat we straks hebben. Het lijkt wel alsof we ons daar blind op staren en het grotere plaatje niet meer zien."

Politieke programma's

Ze las alle politieke programma's voor de gemeenteraadsverkiezingen door, omdat ze het een belangrijk thema vond. "Alleen de PvdA in Blaricum zei er iets over en in Huizen had de jongste deelnemer aan de verkiezingen bij de ChristenUnie er een standpunt over. Voor de rest lijkt het helemaal niet te spelen bij de partijen. Ik verwacht dus niet dat zij dit punt gaan oppakken."

'Je moet altijd via een omweg reizen en dat kost heel veel tijd'

Vuist maken

Ellen kwam in 2003 in Huizen wonen en woont inmiddels in de Blaricumse Bijvanck. "Ik roep zelf al jaren dat ik vind dat er een treinverbinding moet komen. Ik hoopte dat iemand dit op zou pakken, maar dat gebeurde niet. Omdat ik helemaal geen verstand heb van politiek, maar wel van communicatie en Facebook, ben ik met deze pagina gestart. Ik hoop dat mensen met kennis op verschillende gebieden zich bij dit initiatief aansluiten en dat we samen zo een vuist kunnen maken. Een vriend van mij heeft iets dergelijks gedaan en dat heeft gewerkt."

Op de agenda

Ze hoopt op deze manier het onderwerp op de agenda te krijgen en niet alleen bij de lokale politieke partijen, maar in de hele regio. "En natuurlijk ook daarbuiten. Ik hoop dat de wethouders uit alle plaatsen die hierbij gebaat zijn gezamenlijk bij het Rijk gaan aankloppen en aangeven dat deze spoorlijn er moet komen langs de A27. Mij maakt het niets uit of het een spoorlijn, een lightrail, een metro of nog iets anders wordt. Zolang er maar een goede aansluiting komt tussen Utrecht, Huizen en Almere. Het kan, en er is nu urgentie om het echt te gaan regelen."

Lelystad Airport

Zelf ziet ze het grotere plaatje wel. "Stel dat Almere aan deze kant gaat groeien, en daar zijn plannen voor, en Lelystad Airport komt er. Hoe moeten mensen vanuit dit gedeelte van Nederland en richting Amersfoort en Utrecht er dan komen? Die gaan straks allemaal met de auto die kant op. Daar zijn de wegen niet op berekend. Het verkeer gaat dan nog meer vastlopen. Als we nu geen actie ondernemen, is het straks te laat. Zo'n spoorlijn ligt er namelijk ook niet binnen een paar jaar. Dat gaat nog wel even duren en daarom moeten we nu laten weten dat wij als inwoners van dit gebied zo'n spoorlijn willen. Ook het spoor bij Naarden-Bussum is al heel druk, via de Gooiboog reizen is dus straks ook geen oplossing als ook het treinverkeer alleen maar toe gaat nemen. Die snelle bus, het Hoogwaardig Openbaar Vervoer, zal dat probleem echt niet kunnen oplossen."

Mogelijke spoorlijn Almere-Huizen-Utrecht met aftakking Amersfoort.