Afgevaardigden van diverse sportclubs tijdens een eerdere avond van Sportplatform Huizen.
Afgevaardigden van diverse sportclubs tijdens een eerdere avond van Sportplatform Huizen.

Steun Sportverenigingen bij invoering nieuwe privacywet

De huidige privacywet wordt vervangen door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Sportverenigingen kunnen in 2 avonden 'AVG-proof' worden.

HUIZEN De Algemene verordening gegevensbescherming (AGV) wordt 25 mei van kracht. Deze vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. Ook voor sportverenigingen in Huizen heeft dat gevolgen en daarom organiseert Sport Platform Huizen (SPH) in samenwerking met de gemeente Huizen en Team Sportservice een cursus van twee avonden om de bij het platform aangesloten sportverenigingen 'AVG-proof' te maken. Het is immers een complex vraagstuk voor een vrijwilligersorganisatie.

In de nieuwe privacywet staat dat bedrijven, overheden maar ook vrijwilligersorganisaties precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. De Autoriteit Persoonsgegevens mag hoge boetes opleggen als dat niet gebeurt. De nieuwe wet wordt ingevoerd om dit in Europa gelijk te trekken. Ook sportverenigingen vallen onder de nieuwe wet en moeten zorgvuldig met hun data omgaan. De verenigingen uit Huizen gaan daarom de komende maanden inspanningen verrichten om klaar te zijn voor deze wet.

Doel

De wet heeft een tweeledig doel: bewustwording en het treffen van maatregelen om gegevens zorgvuldig op te slaan en te gebruiken. "Ik merk nu al dat mensen zich er bewuster van worden", zegt Anita Campbell van Sport Platform Huizen. "Er wordt over gesproken en mensen zijn zich bewust dat ze bijvoorbeeld niet zomaar een telefoonnummer van iemand anders door moeten geven. Daar moet eerst toestemming voor worden gevraagd. Ook het maken van een foto en die zomaar op Facebook zetten is niet meer van deze tijd. Daarnaast kan ik me zo voorstellen dat verenigingen nooit aan mensen die al langer lid zijn toestemming hebben gevraagd om gegevens op te slaan. Het is makkelijk om die gegevens te gebruiken om even een mail aan iedereen te sturen met een uitnodiging voor het een of ander, maar mag dat wel? Dit soort zaken komt aan bod. Per vereniging mogen twee mensen deelnemen en na de cursus zijn de verenigingen, als zij hun huiswerk hebben gedaan, 'AVG-proof'. Dan krijgen ze een verklaring waarmee zij aangeven wat zij hebben gedaan om aan de wet te voldoen." In de nieuwe wet is dat een van de veranderingen. Verenigingen zijn verantwoordelijk en moeten duidelijk zijn over wat ze opslaan en hoe ze gegevens gebruiken.
Omdat het op dit moment druk is, vindt de cursus pas na de ingangsdatum van de nieuwe privacywet plaats. Team Sportservice organiseert de cursus op dinsdagavond 5 juni en maandagavond 25 juni. Het is een korte, praktische en resultaatgerichte cursus waarbij de deelnemende sportverenigingen door een AVG-expert begeleid worden. Tijdens de eerste avond wordt met name ingegaan op de noodzaak en theorie achter de wetgeving en op de tweede avond worden de puntjes op de i gezet met betrekking tot de uitvoering van de benodigde acties.
Nu al kunnen verenigingen aan de slag met een speciale tool die door het NOC*NSF en de Stichting AVG Verenigingen is ontwikkeld. Met dit onlineprogramma, dat door veel sportbonden ter beschikking wordt gesteld, kunnen zij op de juiste manier de nieuwe privacywet invoeren bij de vereniging.

Informatie en aanmelden voor de cursus kan via:
secretaris@sportplatformhuizen.nl.