Fractiespecialisten aan de slag met conceptcoalitieakkoord

HUIZEN Formateur Erwin Ormel: "Ik ben blij dat er een akkoord op deze hoofdpunten kon worden bereikt en ik wil dan ook vooral de partijen mijn complimenten maken voor het feit dat ze goed naar elkaar zijn blijven luisteren en elkaar daardoor de hand hebben weten te reiken."

De vier belangrijke punten waarover overeenstemming is bereikt, worden, naast alle andere punten, de komende weken verder uitgewerkt in een conceptcoalitieakkoord. Dit zal de basis vormen voor de samenwerking tussen de vier partijen en de uiteindelijke benoeming van de wethouders.
Lijsttrekker Jessica Prins van de VVD: "Afgelopen maandag zijn er drie schrijfgroepen van fractiespecialisten bij elkaar geweest om hier aan te beginnen. Ze zijn onderverdeeld naar de commissies: Sociaal Domein, Fysiek Domein en ABM, Algemeen Bestuur en Middelen. Zij zullen aan de hand van de verschillende verkiezingsprogramma's gaan kijken wat er in het coalitieakkoord zal komen." Ze verwacht dat als het eerste concept er is, dit eerst weer zal worden besproken door de onderhandelaars. "Dan kunnen die kijken of er nog belangrijke dingen zijn die besproken moeten worden en of er bijvoorbeeld prioriteiten gesteld moeten worden."

Bij de start van de formatie werd verwacht dat het formatieproces al voor de meivakantie zou zijn afgerond. Dat blijkt nu niet haalbaar. Prins: "Ik verwacht dat we over zo'n twee weken klaar zijn. Er wordt in de meivakantie doorgewerkt."