De locatie van de overval.
De locatie van de overval. Foto: Politie

Gezin eist 50.000 euro smartengeld na overval St. Jansstraat

Vervolg voorpagina

De maat heeft ook verklaard dat de verdachte Huizer een van de mannen was die vermoedelijk in de woning zijn geweest. Ook heeft hij uitspraken over de betrokkenheid van twee andere verdachten gedaan. De politie kwam de Huizer op het spoor toen ze bij hem thuis een tas vonden met tuinhandschoenen en sleutels van de woning in Laren.

De officier vond belangrijk bewijs op de schoenen van de Huizer, namelijk bloed van de bewoonster. Ook is de 19-jarige maar liefst veertien keer herkend op de beelden die het programma Opsporing Verzocht begin juni toonde. Daarop is een man te zien die eerst onherkenbaar wordt gemaakt om vervolgens te pinnen met een van de gestolen passen die bij de roof zijn buitgemaakt. De 19-jarige Huizer ontkent in de woning te zijn geweest. Hij zegt in het geheel niet in Laren te zijn geweest in die nacht.
Zijn advocaat deed het verzoek om haar cliƫnt volgens het jeugdrecht te beoordelen. Volgens de rapportage van een forensische jeugdkliniek zou een PIJ-maatregel kansen voor de verdachte bieden om hem pedagogisch bij te sturen. De officier vond deze conclusie te weinig onderbouwd.
De bewoners waren tijdens de zitting aanwezig en maakten indruk met hun slachtofferverklaring. "Ik ben niet alleen spullen kwijtgeraakt en heb letsel opgelopen, maar in mijn veilige haven is mij zo veel meer afgenomen", zei de moeder. Het gezin eist in totaal vijftigduizend euro smartengeld naast een on-Nederlands hoge derving van inkomsten. De vader kon een half jaar niet werken en werkt nu nog voor tachtig procent.

Justitie heeft de zaak afgesplitst van de overige verdachten omdat het onderzoek naar de tweede dader en de handlangers nog volop bezig is. De Huizer zit inmiddels al bijna een jaar vast. De rechtbank doet op 25 april uitspraak.