Het nieuwe havenkantoor in aanbouw.
Het nieuwe havenkantoor in aanbouw. Foto's: Huizer Botters

Havenkantoor Huizer Botters in stijl van Nautisch Kwartier

Traditiegetrouw zal de Stichting Huizer Botters ook dit jaar het vaarseizoen met de botters starten door de poorten van de werf te openen.

huizen Een groot aantal vrijwilligers heeft de afgelopen wintermaanden weer hard gewerkt om de historische botters klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen. Een aantal van hen heeft echter ook de handen uit de mouwen gestoken om een gloednieuw havenkantoor te bouwen naast de Botterwerf.

Komende zaterdag is de werf aan de Oude Haven vanaf 10.30 uur geopend voor het publiek. Dan is om 15.00 uur ook de opening van het nieuwe pand door wethouder Marloes Verbeek van Ruimtelijke Ordening en Toerisme. Het nieuwe havenkantoor, dat de oude, 'tijdelijke' portocabin aan de Energieweg vervangt, is opgetrokken geheel in de stijl van de andere bebouwing van het Nautisch Kwartier.

Bezoekers van de open dag kunnen tegen een vergoeding van drie Huizer duiten (7,50 euro, kinderen twee Huizer duiten) meevaren op twee van de vier authentieke Huizer botters op het Gooimeer. De Vrienden van de Huizer Botters varen hun tocht gratis. Als vriend en als opstapper dragen de bezoekers bij aan het in stand houden van het varende erfgoed van Huizen. Aan de kade en in de werf ligt een botter waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden en de bottervloot van de Zuiderzee.
De vrijwilligers van de stichting geven rondleidingen en uitleg aan de hand van oude scheepsmodellen en gereedschappen en het Huizer Museum stelt een vitrinekast met materialen beschikbaar uit het Huizer visserij verleden. De aanwezige vrijwilligers kunnen bezoekers ook alles vertellen over het afhuren van één of meerdere botters voor bedrijfsuitjes of familiefeesten. Voor de jeugd van 12 tot 18 jaar is er naast de botters ook een originele schouw te bewonderen: de HZ 274.

Tijdens de open dag is er voor jong en oud genoeg te beleven.