Foto Bob Awick
Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Onder de indruk van project 'Voorleeskrachten'

Een speciaal voorleesmoment in zorginstelling De Marke-De Meenthoek maandagmiddag. Oud-burgemeester Jos Verdier kwam op bezoek.

huizen Hij heeft er zichtbaar plezier in om langs te gaan bij een groep bewoners in De Marke-De Meenthoek, die bijeen zijn gekomen om een middagje met hem door te brengen. Het is maandagmiddag rond half drie als oud-burgemeester van Huizen Jos Verdier zijn voormalige (tijdelijke) ambtswoning binnenstapt.

Samen met VoorleesKracht Nicolette Iserief verzorgt hij vanmiddag deze bijeenkomst. Met verhalen uit verschillende boeken, liedjes van of met burgemeesters maar vooral de non-fictieverhalen over het burgemeesterschap van Jos Verdier (1995-2006). Hij kijkt terug op een fantastische tijd als burgemeester, al waren er natuurlijk ook minder leuke momenten. De functie van burgemeester is ook best ingewikkeld, legt hij uit. Je dient de Koning(in) maar je draagt ook verantwoordelijkheid voor jouw eigen gemeente. Nu wilde het dienen van én het Rijk én de gemeente weleens tot een conflict leiden.
Iserief vertelt onder andere het verhaal van de burgemeester van Blaricum, Albert Adriaan Hendrik Hosang (1895-1911). Hij fietste langs de kroegen en de kermis om mensen die te veel hadden gedronken hierop aan te spreken. Hij deed dit op een nogal aanstootgevende manier, waardoor hij de geschiedenis in is gegaan als een valsheid-in-geschrifte-plegende en despoot-burgemeester.
Verdier is voorzitter van de Stichting Vrienden van de Bibliotheek Huizen en is nogal gecharmeerd van het project VoorleesKrachten, sinds 2013 uitgezet door de Gooise bibliotheken in woonzorghuizen. Het team VoorleesKrachten maakt gebruik van de speciaal samengestelde collecties van de bibliotheken. De voorleesactiviteiten hebben als doel om mensen met enige vorm van dementie in gesprekken te betrekken door het vertellen van korte verhalen, het voorlezen van gedichten en het zingen van liedjes. Op deze manier vertellen zij over zichzelf, wie ze zijn en wat ze hebben beleefd. De Stichting Vrienden van de Bibliotheek Huizen heeft dit project omarmd en zet zich het komende jaar in voor het project 'VoorleesKrachten' op diverse locaties.