De Koningsspelen eindigden met een gezamenlijke dans.
De Koningsspelen eindigden met een gezamenlijke dans. Foto's: Bob Awick

Koningsspelen groot en sportief Oranjefeest

Het was warm. Maar dat weerhield vele basisscholieren in Huizen er niet van om tijdens de Koningsspelen sportief aan de slag te gaan.

HUIZEN Het is een gezellige bedoeling op de velden van HSV De Zuidvogels en de Huizer Hockey Club vrijdagmorgen. De honderden basisscholieren van verschillende scholen vermaken zich volop tijdens een wedstrijdje hockey, voetbal, hardlopen of touwtrekken. "Het is bijzonder om te zien dat bij zo'n evenement verschillende scholen samenkomen. Door sport ontmoeten ze elkaar."

De Koningsspelen in Huizen werden geopend door sportwethouder Marianne Verhage. Met een oranje sjaal om vertelt zij dat het gezamenlijke, actieve en sportieve Oranjefeest voor alle basisschoolleerlingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk veel meer zijn dan alleen sport en bewegen. Ook gezond eten en water drinken staan centraal.
Dat wordt duidelijk door de vele flesjes water en tafels vol fruit langs de velden. "Iedereen drinkt vandaag water", vertelt de wethouder. "We zijn binnen de Regio druk doende met gezondheid: niet roken, veel bewegen en gezond eten en drinken. Die bewustwording bij de mensen is een langzaam proces. Maar als ook de ouders hier achter gaan staan hebben we al een hele wereld gewonen."
De Koningsspelen hebben het doel te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. De Koningssportdag wil duidelijk maken dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven.
De Koningsspelen zijn een idee en initiatief van Richard Krajicek als lid van het toenmalige Nationaal Comité Inhuldiging voor de feestelijkheden rondom de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april 2013. Sindsdien is dit jaarlijks terugkerende evenement altijd op de laatste vrijdag voor Koningsdag.
Dat laatste is volgend jaar weer niet het geval. Dan zijn de Koningsspelen al op 12 april, een week later is het Goede Vrijdag.

Veel kinderen waren gekleed in het oranje.
Er werd ook volop gevoetbald.