De leden van het Jeugd Preventie Team zijn een mix van jongeren uit Huizen die zich op een positieve wijze hebben ontwikkeld.
De leden van het Jeugd Preventie Team zijn een mix van jongeren uit Huizen die zich op een positieve wijze hebben ontwikkeld. Foto: Bob Awick

Deze groep jongeren moet rolmodel zijn voor probleemjeugd in Huizen

Huizen beschikt binnenkort over een Jeugd Preventie Team. Het doel: meer veiligheid en probleemjongeren een toekomstperspectief bieden.

huizen Ze hebben er zin in en hebben vertrouwen in een goede afloop. Versa Welzijn-jongerenwerker Badr Sadqi (34) en Mustapha Jaffaoui (28) van Fightclub Huizen zijn de coördinatoren van het aanvankelijk uit vier leden bestaande Jeugd Preventie Team (JPT). "Huizen is een leuk dorp, maar de polarisatie is hier voelbaar. Daar willen we met het JPT iets aan doen."

Wat bijzonder is aan dit voorlopig twee jaar durende project - eind dit jaar is er al wel een evaluatie - is dat de deelnemende jongeren in de buurten zijn opgegroeid. Zij kennen dus niet alleen de wijk goed, maar ook de bewoners en hun sociale positie. Hierdoor zijn ze in staat om bewoners op informele wijze aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, vragen te beantwoorden en klachten in behandeling te nemen.

Het JPT bestaat nu uit vier jongeren - dat worden er later acht - tussen de 17 en 26 jaar. Zij worden opgeleid tot toezichthouder door het volgen van diverse trainingen. Daarnaast leren de jongeren sociale vaardigheden op het gebied van omgaan met geld, samenwerken en jezelf presenteren. Ook krijgen zij, indien gewenst, individuele begeleiding bij het maken van een studiekeuze en het vinden van een school of stageplek.
De leden zijn een mix van jongeren uit Huizen die zich op een positieve wijze hebben ontwikkeld. Zij zullen in verschillende overlastgevende wijken toezicht houden. Dit doen zij drie dagdelen in de week op vrijdag, zaterdag en/of zondag. De jongeren werken samen met de gemeente, jongerenwerkers, jeugdboa en sleutelfiguren in de wijk.
Het gesprek met beide coördinatoren vindt plaats in Jongerencentrum Connect aan het Gooierserf. Een paar dagen eerder heeft Sadqi telefonisch al het een en ander verteld. Begin mei is de kick-off van het project, dat kan worden gezien als opvolger van de buurtvaders. Overigens blijft een aantal van die buurtvaders samen met het JPT nog actief in de buurten, maar over een jaar is hun rol uitgespeeld.
Een jongere generatie kan de jongeren van nu beter aanspreken, is de gedachte. "Het buurtvaderidee is achterhaald", zegt Sadqi. Hij kwam daarom twee jaar terug bij de gemeente met het idee voor een JPT. In andere plaatsen in het land - Amsterdam, Arnhem - lopen al dit soort teams rond. "En Huizen is heel tienerrijk. De hangjongeren zijn heel divers en erg op zichzelf. Het is juist belangrijk om iedereen met elkaar te verbinden."

Een paar dagen later in Connect vervolgt Sadqi zijn verhaal. In Huizen is veel jeugd en daarmee overlast. Het JPT, dat geen boetes mag uitdelen, is er om het gesprek aan te gaan. De leden moeten een positief rolmodel zijn voor hun leeftijdsgenoten, vult Mustapha Jaffaoui aan. "Die 'overlastgevende' jongens willen alleen chillen en niet door een agent met het bekende vingertje worden aangesproken."
De leden van het team bezoeken vooral de bekende 'hotspots', zoals de Holleblok, Oostermeent en het Oude Dorp. Vooral van belang is dat de leden deze hotspots bezoeken voordat het escaleert. "We zullen die hangjongeren dan adviseren om een andere plek op te zoeken, maar zullen ook het gesprek aangaan met buurtbewoners. Het is bekend dat sommige bewoners gewoon klagen om het klagen. Lang niet altijd zijn overlastmeldingen terecht, maar willen bewoners bepaalde jeugdvoorzieningen weg hebben."

De leden kunnen vanaf 8 mei vol aan de bak. Een week later begint namelijk de ramadan, een periode die door veel mensen wordt gezien als een periode van veel overlast. "Maar het project wordt vooral leuk", kijkt Sadqi vooruit. Jaffaoui heeft er eveneens veel vertrouwen in. "En de jongeren van het JPT hebben er echt zin in. ze zeggen ook dat het een mooie aanvulling is op hun cv."