Afbeelding
Foto: Politie

Zeven jaar cel voor overval

HUIZEN Een 19-jarige man uit Huizen is dinsdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor de overval op een woning aan de St. Janstraat in Laren. Deze vond plaats op 16 april 2017. Tijdens de overval is buitengewoon fors geweld gebruikt.

De zoon des huizes was weggelokt naar een afspraak zodat de overvallers hem bij thuiskomst konden overlopen. De man en zijn mededader waren op zoek naar geld en een Rolex, die de drie slachtoffers niet bezaten. Ondanks dat zij meewerkten, zijn ze met een ploertendoder en vuurwapen zwaar mishandeld en vastgebonden met tiewraps.

Zwaardere straf

Het landelijke oriƫntatiepunt bij een gewelddadige woningoverval is vijf jaar gevangenisstraf. De rechtbank legt een hogere straf op onder andere vanwege het toegepaste geweld en het letsel dat het mannelijke slachtoffer daaraan heeft overgehouden.

Geen tbs

De rechtbank legt anders dan de eis van de officier van justitie geen tbs-maatregel op. De deskundigen concluderen dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling, maar kunnen geen volledig onderbouwde gedragsstoornis vaststellen. Daar zou extra onderzoek voor nodig zijn. Ook kan niet worden vastgesteld in hoeverre het strafbare feit aan de man is toe te rekenen, omdat hij maar zeer beperkt heeft meegewerkt aan het onderzoek. De deskundigen adviseren wel jeugd-tbs. De rechtbank oordeelt dat het te kort door de bocht is om dat advies een-op-een over te nemen als tbs-advies.