Dodenherdenking begint in Huizen weer traditioneel bij het Verzetsmonument in het Warandepark.
Dodenherdenking begint in Huizen weer traditioneel bij het Verzetsmonument in het Warandepark. Foto: Bob Awick

Dodenherdenking staat ook in Huizen in teken van thema 'Jaar van Verzet'

Het 4 Mei Comité Huizen organiseert 4 mei weer het programma voor dodenherdenking. Het thema is 'Jaar van Verzet'.

HUIZEN Het 4 Mei Comité Huizen organiseert vrijdag 4 mei weer de dodenherdenking. Dit doet zij rond het door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gekozen thema 'Jaar van Verzet'. Dodenherdenking begint zoals altijd al in de middag in Huizen als er eerst een krans wordt gelegd bij het Verzetsmonument. 's Avonds vindt de herdenking plaats in het Oude Dorp bij het onlangs vernieuwde herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein.

Om 17.00 uur start het programma bij het Verzetsmonument in het Warandepark. Hier worden Arie de Waal, Jakob Brands en Klaas Snel herdacht die in Huizen werden gefusilleerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenking start met een toespraak van Hein Hoffmann, voorzitter van het 4 Mei Comité Huizen. Vervolgens neemt burgemeester Sicko Heldoorn het woord en worden er bloemen gelegd bij het monument. Deze herdenking is rond 17.20 uur afgelopen.

's Avonds start dodenherdenking in de Kruiskerk aan de Jacob van Wassenaerstraat 1. De deuren gaan om 18.40 uur open en de herdenkingsdienst start om 19.00 uur met gitaarmuziek door Bram Schermel. The Moclas Singers onder leiding van Frederik Voorn zingen 'May it be', waarna Maartje van Weegen de aanwezigen welkom heet.

Gezicht

In de herdenkingsdienst wordt altijd stilgestaan bij een aantal specifieke slachtoffers die op deze avond bij het herdenkingsmonument worden herdacht. Zo wil het 4 Mei Comité Huizen deze mensen een gezicht geven en ze meer laten zijn dan een naam op een tegel. In de lijn van deze gedachte leest Aernout Vos 'Het gezicht' van zijn oom Jakob Vos voor. Juul en Elvira, leerlingen van de Dr. Maria Montessorischool, lezen vervolgens het gedicht 'De grote oude boom'. Marit van de Wijngaard leest aansluitend 'De vluchteling' voor.
The Moclas Singers brengen daarna 'Tears in Heaven' van Eric Clapton ten gehore en Maartje van Weegen interviewt Maurits Cohen. Hierna is er weer een kort muzikaal intermezzo van Bram Schermel die 'Orfeu Negro' speelt en zingt. Hierna wordt aan Jakob Bunschoten een 'gezicht' gegeven door zijn kleindochter Coby de Grip-Bunschoten. Donald de Marcas schetst ten slotte de achtergronden van de executie van Arie de Waal, Jakob Brands en Klaas Snel, die in de middag herdacht zijn bij het Verzetsmonument in het Warandepark. De dienst wordt afgesloten met 'Dirait-on', gezongen door The Moclas Singers.

Stille tocht

Om 19.43 uur start vervolgens de stille tocht naar het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. Hier wordt inleidende muziek gespeeld door Muziekvereniging Prinses Irene onder leiding van Jean Paul Gabriel. Om 19.50 uur houdt burgemeester Sicko Heldoorn zijn 4 meitoespraak 'Verzet is geen simpele keuze'. Kort voor 20.00 uur speelt trompettist Ron Wasman van Muziekvereniging Prinses Irene 'The Last Post' waarna om 20.00 uur de twee minuten stilte beginnen om alle gevallenen te herdenken die in dienst van Nederland zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen en vredesmissies daarna. Vervolgens worden gezamenlijk twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.
Sinds kort is het oorlogsmonument aan het Prins Bernardplein vernieuwd. Er zijn een aantal namen van slachtoffers bij gekomen, waaronder tientallen van Joodse slachtoffers die in Huizen hebben gewoond. In totaal zijn er nu 98 slachtoffers die in Huizen worden herdacht en hun namen staan tegenwoordig allemaal op een tegel die op de grond ligt. Coby Visscher-Brands, Mattie Evertsen–Berveling, Donald de Marcas en Max Hoffmann lezen deze namen voor. Daarna vindt de officiële krans- en bloemlegging plaats en start het defilé.

's Middags herdenking Warandepark; 's avonds op Prins Bernhardplein