Burgemeester Sicko Heldoorn spreekt de drie inwoners toe die hij een onderscheiding gaat uitreiken. Naast hen zitten hun partners.
Burgemeester Sicko Heldoorn spreekt de drie inwoners toe die hij een onderscheiding gaat uitreiken. Naast hen zitten hun partners. Foto: Bob Awick

Drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt in gemeentehuis Huizen

Traditioneel worden de dag voor Koningsdag lintjes uitgereikt. In het gemeentehuis kregen drie inwoners een koninklijke onderscheiding.

HUIZEN De dag voor Koningsdag worden traditioneel koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In Huizen werden afgelopen donderdag drie mensen onderscheiden. Emma Rädechter-Jacobs, Wouter Jan Bastiaan Nugteren en Janny Bakker-Klein kregen allen de versierselen opgespeld die horen bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Allen waren ze ook onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis gelokt. In het geval van Emma Rädecker werd een buurman in het complot betrokken. Hij zou een koninklijke onderscheiding krijgen en daar moest Emma met haar man George bij zijn. "Ik heb er niet van kunnen slapen", zei haar man na afloop. "Ik moest haar ervan weerhouden boos op hem te worden", zei burgemeester Sicko Heldoorn bij zijn inleiding.

Emma Rädecker

Emma Rädecker kreeg de onderscheiding voor haar voogdijschap voor diverse familieleden die zij verzorgde. Verder is zij actief als vrijwilliger bij de Joodse gemeente Bussum, als penningmeester en vrijwilliger van de Stichting Women's International Zionist Organization en als lid van de raad van toezicht van het Joods Maatschappelijk Werk in Amsterdam. Ze gaf achteraf aan het wel leuk en gezellig te vinden en vooral verbaasd te zijn dat iedereen het geheim had weten te houden, want ze weet normaliter alles.

Wouter Jan Bastiaan Nugteren

Wouter Jan Bastiaan Nugteren kreeg zijn onderscheiding voor diverse vrijwilligerswerkzaamheden die met de natuur te maken hebben. Zo is hij vrijwilliger bij het Goois Natuurreservaat en het Speelbos, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Gooi en Omstreken en is hij ook beheerder van de Gooise Heemtuin.
"Als kind had ik al belangstelling voor de natuur en ik ben er een beetje ingerold. Ik ben begonnen met helpen bij het onderhoud, ben bestuurslid geweest en later ben ik een opleiding gaan doen om kinderen iets te leren over de natuur."
Zijn vrouw had hem verteld dat ze die dag iets leuks gingen doen. Wat wilde ze niet vertellen. Toen ze zei dat hij een mooi pak aan moest trekken, begon er bij hem iets te dagen. "Ik heb gezegd dat ik dacht dat ik wist wat er ging gebeuren", zegt hij. Zijn vrouw ging daar niet op in en hij heeft er ook niets over gevraagd. "Ik weet dat ze toch niets zou zeggen."

'Ik moest haar ervan weerhouden boos op hem te worden'

Janny Bakker-Klein

Als laatste kreeg Janny Bakker-Klein een onderscheiding. Bij velen is zij bekend vanwege het wethouderschap, waar ze mee gaat stoppen. Dat werd een mooi moment gevonden om haar te eren voor al haar vrijwilligerswerk.
Zo heeft zij diverse vrijwilligersfuncties bekleed bij haar partij het CDA. Daarnaast is zij actief als vrijwilliger betrokken bij Amnesty International afdeling Huizen, de Stichting Kerk en Vluchteling Huizen, de Rotary Huizen Gooimeer, cultureel centrum De Engel, Nierstichting Nederland en als jobmaatje bij de Stichting ReconnAct.
Zoals gebruikelijk was zij naar het gemeentehuis gegaan om te gaan werken. "De wethouders helpen mee om de mensen die een onderscheiding krijgen te ontvangen", vertelt ze. "Toen ik mijn broer zag, vroeg ik me af waarom hij er was. Ik dacht nog dat hij een van de mensen kende. Toen ik mijn andere broer, mijn man en zoon zag, dacht ik 'o nee hè' en wist ik dat ik ook aan de beurt kwam."
Ze gaf aan het vooral heel leuk te vinden dat iemand de moeite had genomen haar voor te dragen. "Ik weet hoeveel werk dat is. Die persoon krijgt straks een dikke knuffel."

Eer
"Allemaal hebben zij zich ruim ingespannen voor de samenleving", aldus burgemeester Sicko Heldoorn. "Het is mij een eer u namens koning Willem-Alexander te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau."