Jan Leyers, de auteur van 'Allah in Europa'.
Jan Leyers, de auteur van 'Allah in Europa'. Foto: Bibliotheek

Jan Leyers met 'Allah in Europa' in bieb

HUIZEN De HLB Academie van Bibliotheek Huizen, Laren, Blaricum presenteert 18 mei van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek van Huizen aan Plein 2000 nummer 1 Jan Leyers met zijn boek 'Allah in Europa, het reisverslag van een ongelovige'.

Het vuistdikke 'Allah in Europa, het reisverslag van een ongelovige' is onlangs door Das Mag Uitgevers gepubliceerd. Jan Leyers trok van Sarajevo naar Brussel op zoek naar de islam en antwoorden op zijn vragen.

Meeslepend

Het boek is het relaas van deze tocht door een wereld die zich niet in cijfers of statistieken laat vatten. Een meeslepend avontuur dat ontroert en ontreddert, onthutst en hoop inboezemt. Hij komt er uitgebreid over vertellen tijdens deze avond.

Verbaasd

Toen Jan Leyers (1958) in de jaren 70 van de vorige eeuw nog een adolescent was, geloofde hij rotsvast dat de toekomst van Europa er een zou zijn zonder religie. Nu, bijna 40 jaar later, blijkt niets minder waar: verbaasd ziet hij aan hoe het opperwezen terrein herovert. Met als hoofdrolspeler: de islam. Maar in plaats van moord en brand te schreeuwen, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Hij pakt zijn tas en reist Europa rond.

Antwoorden

Jan Leyers trekt van Sarajevo naar Brussel op zoek naar de islam en antwoorden op zijn vragen. Want groeit er zoiets als een Europese versie van de islam? Is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen? Hij luistert naar traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, naar liberalen en fundamentalisten, naar de stem van de kenner en de stem van de straat met de oren van een seculiere westerling.

Reserveren

De kosten voor de avond zijn € 9,50 voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen € 11,-. Reserveren kan via bibliotheekhlb.nl.