Het bestuur van de Stichting Triathlon Huizen werkt hard aan de komende editie van 10 juni.
Het bestuur van de Stichting Triathlon Huizen werkt hard aan de komende editie van 10 juni. Foto: Bob Awick

Superspannende tijden voor organisatie Triathlon Huizen

Het zijn superspannende tijden voor de organisatie van de Triathlon Huizen die op 10 juni wordt gehouden op een nieuw parcours.

HUIZEN Het zijn drukke en spannende tijden voor de organisatie van Triathlon Huizen die op 10 juni wordt gehouden op een nieuw parcours, laat voorzitter Peter Korzelius weten. "Al ruim 500 atleten hebben zich ingeschreven en we willen graag de 600 halen. Daarnaast zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die ons op deze dag willen helpen om alles in goede banen te leiden."

De Triathlon Huizen start dit jaar in de werkhaven achter het Fletcher Hotel. "Daar is ook het parc fermé waar de fietsen staan en waar gewisseld wordt om te gaan fietsen en lopen." Hier vindt een zogeheten 'vliegende start' plaats. "De atleten liggen al in het water als het startschot klinkt", legt Peter uit. Dan zwemmen ze een keer heen en terug voor ze het water uit komen en op de fiets verder gaan.
Peter pakt de verkeerskaart erbij. Deze is gemaakt door een professioneel bureau. De fietsroute gaat over de IJsselmeerstraat, Bestevaer, Driftweg, Ericaweg, Crailoseweg, Koning Willem III laan, Boissevainweg, Naarderweg, Huizerweg, Blaricummerstraat, Dr. Kuyperlaan, Groen van Prinstererlaan en Aalberselaan. De atleten fietsen dan een aantal van deze ronden via de Crailoseweg om daarna terug te keren naar de haven voor het lopen.

Vrijwilligers

"De provincie moest hiervoor vergunning verlenen, omdat we deels over een provinciale weg gaan. Die heeft nu toegezegd dat deze er gaat komen." Bewoners die aan het parcours wonen krijgen nog een brief van de organisatie, zodat zij weten wat er precies gaat gebeuren en wat dit voor hen betekent. "Overal worden borden geplaatst en zullen verkeersregelaars en vrijwilligers staan. We hebben in totaal 150 vrijwilligers nodig en zoeken nog mensen die ons willen helpen. Niet alleen tijdens de race, maar ook bijvoorbeeld voor het op- en afbouwen voorafgaand en na de race. Zij kunnen zich aanmelden via de website of via vrijwilligers@traithlonhuizen.nl."
De route loopt voor een deel door Blaricum en de Naarderweg zal worden afgezet, net als één rijbaan van het Huizerhoogt. "Voor de rest rijden de atleten over het fietspad en de weg." Peter heeft het parcours zelf een aantal keer gereden. "Het is heel anders dan de voorgaande jaren. Toen reden we in de polder. Nu gaan we een aantal heuvels over."
Als de atleten weer terug zijn in de haven, gaan ze starten met het looponderdeel. "We lopen een groot deel van de route van de Wolfskamerloop, maar dan in omgekeerde richting." Ook dit deel heeft Peter al een paar keer gelopen. "Het is een mooie route, die ook weer niet vlak is." De lopers vertrekken vanaf de haven richting het fietspad langs het Gooimeer en lopen dan door het bos naar de Driftweg. Na een stukje Bestevaer duiken ze via het Grenspad weer het bos in. "De finish is achter skiclub De Wolfskamer."

Prijsuitreiking

Daar vindt kort na de finish ook de prijsuitreiking plaats. "Dat deden we voorheen alleen bij de wedstrijdatleten op de Olympische Distance. De 1/4 en 1/8 moesten wachten tot iedereen binnen was. Dat doen we nu ook kort na de finish." De atleten kunnen dan gezellig napraten in het finishgebied of hun spullen weer ophalen bij de werkhaven en terugkeren naar Sporthal de Wolfskamer waar zij zich die ochtend hebben ingeschreven en waar zij eventueel spullen achter kunnen laten. Ook is er de mogelijkheid om te douchen. "We zijn blij dat deze locatie tot onze beschikking staat."

'Toen reden we in de polder. Nu gaan we een aantal heuvels over'

Droom

Met het verplaatsen van de triatlon is een droom van de organisatie verwezenlijkt. "We wilden er echt een Huizer triatlon van maken en we hopen dat er veel inwoners op 10 juni langs de route staan om de atleten aan te moedigen."

Spannend

Peter hoopt ook dat Triathlon Huizen over het nieuwe parcours goed zal verlopen. "Ook dat is heel spannend natuurlijk. Je doet je best om alles zo goed mogelijk van tevoren te regelen. Bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Het gebied rondom de haven moet zo veel mogelijk vrij blijven. We mogen van Karwei de parkeerplaats bij hun winkel gebruiken en Lidl staat ruimte af op de parkeerplaats aan de Havenstraat tegenover de Krachtcentrale. Ook is er parkeerruimte langs de Havenstraat en als overloop kunnen we de parkeerruimte bij s.v. Huizen gebruiken. "Omdat het de eerste keer is, zullen we zeker nog wel tegen dingen aanlopen die beter kunnen. Dat kunnen we dan voor een volgende keer meenemen."
Peter verwacht dat het voor publiek bij de haven ook zeker een leuke dag zal worden. "Naast de Triathlon Huizen is er ook de hele dag de openwaterzwemwedstrijd van de Gooimeerrace. Daarnaast zijn er natuurlijk de diverse afstanden van de triatlon, waarvan de deelenmers elke keer terugkomen om van onderdeel te wisselen. Bij de horeca in het Nautisch Kwartier kunnen mensen terecht voor een hapje en een drankje."

Voor aanmelden als atleet, vrijwilliger of voor meer informatie zie triathlonhuizen.nl.