Frank Wolfs en Pauline Rebel in de sportschool waar de kinderen straks aan de slag gaan met lekker bewegen.
Frank Wolfs en Pauline Rebel in de sportschool waar de kinderen straks aan de slag gaan met lekker bewegen. Foto: Bob Awick

Kinderen komen lekker gezond in beweging met programma ClubFit

Met het programma ClubFit gaan kinderen lekker bewegen. Doel is dat ze een sport vinden die ze zo leuk vinden dat ze ermee verder gaan. Ook is er aandacht voor gezondheid.

HUIZEN ClubFit is een speciaal programma van 14 weken voor kinderen om lekker in beweging te komen. Omdat het gesubsidieerd is, kost deelname slechts 20 euro. Er zijn nog een paar plaatsen voor de editie die op 17 mei begint.

Frank Wolfs is projectleider vanuit de buurtsportcoaches. "We kijken voortdurend hoe we inwoners van Huizen in beweging kunnen krijgen en zagen dat er een groep kinderen is die niet sport en speciale aandacht nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat ze het van huis uit niet gewend zijn om te sporten." In Rebel Sport vonden ze de partner om een programma op te zetten waarbij de kinderen op een leuke manier in beweging komen. "Daarnaast is er ook aandacht voor gezondheid. Bijvoorbeeld waarom water goed voor ze is en waar ze op kunnen letten met eten", legt Pauline Rebel van Rebel Sport uit. Bij het programma zijn ter ondersteuning daarom ook een diƫtist en een pedagoog aangesloten.

Sporten

Doelstelling is om de kinderen langdurig aan het sporten te krijgen. Daarom worden de laatste twee lessen gekeken bij welke sportclub kinderen een plek kunnen krijgen en met veel plezier het sporten kunnen voortzetten.

Intakegesprek

Ouders die hun kind aanmelden krijgen een intakegesprek om het programma te bespreken. "We willen ook dat de ouders betrokken zijn en dat het een soort familieding wordt. Ouders kunnen de kinderen stimuleren om te komen en te bewegen en bijvoorbeeld niet te veel te snoepen of achter de computer, tv of telefoon te blijven zitten. Zij spelen een belangrijke rol bij het slagen van het programma", aldus Pauline.

Enthousiast

Ze is enthousiast over het programma. "We zien kinderen echt vooruit gaan. Dat kunnen zij zelf ook merken en de ouders ook. We beginnen namelijk met een test om te kijken hoe het ervoor staat met de conditie. Een fysiotherapeut kijkt dan meteen mee om te zien of kinderen goed bewegen. Aan het einde testen we weer, zodat het resultaat voor iedereen zichtbaar is."
Frank is blij dat Rebel Sport bij dit programma betrokken is. "Pauline zei meteen: dit doen we voor de kinderen. Het is ook de bedoeling dat dit programma in de toekomst een vast onderdeel wordt van het beweegprogramma in Huizen, zodat ouders weten dat ze bij ClubFit terechtkunnen als ze hulp willen hebben bij het laten sporten van hun kinderen."

Start

Pauline: "Alle ouders willen graag dat hun kind een goede start in het leven heeft. Sporten en gezond eten helpt kinderen daarbij. Ook later nog, om bijvoorbeeld ziektes te voorkomen. Soms weten ze alleen niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Daar kunnen wij ze bij helpen."

Aanmelden

Frank: "Ouders die hun kind aan willen melden, kunnen een mail sturen naar clubfit@fitprogramma." Pauline: "Of mij bellen via 035-5251806."