Veteraan Doug Farrington was een van de speciale gasten van Het Gooi Bevrijd. Hij kwam op D-Day vechten voor onze vrijheid.
Veteraan Doug Farrington was een van de speciale gasten van Het Gooi Bevrijd. Hij kwam op D-Day vechten voor onze vrijheid. Foto: Carin van den Berg

'Bedankt dat je voor onze vrijheid hebt gevochten'

Winkelcentrum Oostermeent had er samen met de gemeente en Het Gooi Bevrijd voor gezorgd dat zaterdag 5 mei Bevrijdingsdag groots gevierd kon worden in het winkelcentrum. Vanaf 11.00 uur klonk er al muziek uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog in afwachting van de colonne oude legervoertuigen die twee uur lang te bezichtigen waren. Het mooie weer was de kers op de taart, het gesprek met veteraan Doug Farrington bijzonder.

HUIZEN "Bedankt dat je voor onze vrijheid hebt gevochten", zegt een van de bezoekers tegen veteraan Doug Farrington. Hij is 92 jaar en een van de speciale gasten van Het Gooi Bevrijd die met hun colonne oude legervoertuigen afgelopen Bevrijdingsdag Winkelcentrum Oostermeent bezocht.

De dame die duidelijk na de oorlog is geboren, krijgt van Doug te horen dat hij het fijn vindt dat hij een steentje bij heeft kunnen dragen aan haar vrijheid. En ze krijgt een kus van hem. De belangstelling voor de veteraan is groot, net als de dank en het respect.

Doug komt uit Manchester in Engeland en heeft als 17-jarige gevochten in Frankrijk, Belgiƫ, Nederland en Duitsland. Hij kwam op 22 juni, D-Day, aan land en raakte in Duitsland nog gewond. Hij was na de oorlog nog nooit teruggeweest, zelfs nooit meer buiten Engeland geweest. Hij straalt als hij vertelt dat het langs de route die ze hebben gereden heel druk was. "Ik heb iedereen een kusje toegeblazen."

Zijn verhaal en de oude legervoertuigen houden het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding levend,en dat is duidelijk te merken op de stralende dag in het winkelcentrum. Veel mensen wachten de voertuigen op en willen met Doug op de foto.

Ook schiet een Amerikaan die al een aantal jaren in Nederland woont hem aan met het verzoek om de vlag te tekenen van de Screaming Eagles. Hij is van na de oorlog, maar heeft wel in het leger gezeten als engineer. "Ik verzamel al jaren handtekeningen op dit soort vlaggen. Als ze vol zijn, stuur ik de vlag naar het museum in Port Campbell in Kentucky. Daar werkt een vriend van mij. Die hangt de vlaggen voor mij op. Zo blijven de herinneringen aan de veteranen die toen vochten levend, want ze sterven nu langzaam uit. Dat is belangrijk."

Ook oude legermotoren waren te bezichtigen.
Jonge deelnemers van Het Gooi Bevrijd.
Het bijpassende entertainment trok ook veel belkijks.
De oude legervoertuigen stonden door het hele winkelcentrum opgesteld.