Van Buurtvader tot buurtcoach en nu Jeugd Preventie Team

HUIZEN De gemeente Huizen neemt na twaalf jaar officieel afscheid van de Buurtvaders, die inmiddels zijn omgedoopt tot buurtcoaches. Het werk wordt overgenomen door het Jeugd Preventieteam.

De buurtvaders stonden veertien jaar geleden op vanwege overlast van jeugd rondom De Kostmand. Twee jaar later werden ze vrijwiliger bij Versa en werd het een officieel project. Later werden de Buurtvaders omgedoopt tot buurtcoaches en in 2015 kregen zij nog nieuwe fietsen en speciale jassen zodat ze herkenbaar waren in de buurt. Regelmatig waren zij op pad om direct contact te hebben met jongeren.
Met de aanschaf van fietsen konden de buurtcoaches ook op andere locaties worden ingezet, want de overlast was niet meer alleen rond De Kostmand. Ook op Plein 2000, het Oude Dorp, Winkelcentrum Oostermeent en sportschool Sportcity waren incidenten. De buurtcoaches gingen in gesprek met de jongeren om te vragen wat zij aan het doen waren. Vaak merkten ze dat de jongeren het helemaal niet zo slecht bedoelden, maar gewoon een plek zochten om zich te vermaken.
Badr Sadqi, jongerenmedewerker bij Versa Welzijn. "De tijden zijn inmiddels veranderd. Die Marokkaanse jongeren van toen zijn inmiddels allang getrouwd en hebben kinderen. Het gaat nu om andere jeugd van allerlei afkomst. Zij worden liever aangesproken door leeftijdsgenoten. Vandaar dat we nu begonnen zijn met het Jeugd Preventie Team. Dit team neemt de taak van de buurtcoaches over."