Dieuwke Tijsen (midden) met haar boek. Links fotografe Ellen Cornegoor en rechts vormgeefster Wendy Bouma, beiden ook uit Huizen.
Dieuwke Tijsen (midden) met haar boek. Links fotografe Ellen Cornegoor en rechts vormgeefster Wendy Bouma, beiden ook uit Huizen. Foto: Andy Doornhein

Dieuwkes methode om af te vallen straat nu in 'V-Lifestyle Belevingsboek'

Dieuwke Tijsen zag drie jaar geleden een vakantiefoto van zichzelf en toen ging de knop om. Ze ging anders eten en viel zo'n 55 kilo af.

HUIZEN Dieuwke Tijsen uit Huizen heeft afgelopen zaterdag haar 'V-Lifestyle Belevingsboek' gepresenteerd. In het boek staat haar methode om af te vallen, gebaseerd op Clean Eating. "Ik ben er rond de 55 kilo mee afgevallen en schrijf ook regelmatig blogs hierover. Ik merkte dat mensen die de blogs later lazen vaak het verband niet zagen. Daarom heb ik nu dit boek uitgebracht", vertelt ze enthousiast.

De knop ging bij Dieuwke om toen ze bijna drie jaar geleden een vakantiefoto van zichzelf zag. "We waren in Stavanger bij een prachtig plekje aan zee en ik zat op een picknickbankje. Mijn billen hingen eroverheen en mijn buik lag op het tafelblad. Daar ben ik van geschrokken en ik vroeg me af hoe dat zover was gekomen. Ik wilde niet naar de zoveelste diƫtist om weer met poedertjes af te vallen. Daar geloof ik niet in. Via een nichtje had ik gehoord van Clean Eating. Dat was uit de Verenigde Staten overgewaaid. Gezond eten met zo veel mogelijk natuurlijke voedingsstoffen. Ik stond op het punt om op te geven. Ze zei me dat ik wel even geduld moest hebben, omdat mijn lijf er aan moest wennen. Dat zou zeker vier weken duren. Ik ben op mijn manier begonnen, door eerst mijn ontbijt aan te passen."
Ze benadrukt dat dit ook een van de belangrijke tips is die ze voor anderen heeft: doe het stap voor stap in een tempo dat bij je past en houd vol. "Ik verving mijn brood door speltbrood en daarna het beleg. Vervolgens veranderde ik het avondeten. Ik merkte dat ik veel meer energie kreeg. Mijn haar zag er beter uit, mijn huid, mijn nagels. Ik zat niet meer als een zoutzak op de bank en op een gegeven moment vlogen de kilo's er bij mij af. Het werkte heel goed bij mij en dan houd je het wel vol."
Ook bewegen maakt deel uit van haar succes. "Maar ook op een manier die bij mij past. Ik ben niet zo'n type om elke dag de sportschool in te gaan. Dus begon ik met hardlopen. Ook toen ik nog heel zwaar was. Ik liep dan misschien 20 seconden hard en een minuut gewoon, maar ik bleef dat wel uitbouwen. Tot ik mijn doel had bereikt en vijf kilometer hard kon lopen. Toen vond ik het geen uitdaging meer. Ik heb inmiddels een mountainbike gekocht en fiets nu regelmatig een rondje en elke dag doe ik mijn buikspieroefeningen."

Food blog

Om haar succes te delen en de bijbehorende lekkere recepten, startte ze een Facebookpagina. Ze kreeg er veel reacties op en begon met een foodblog via CleanEatingNow.nl. Dit deed ze allemaal naast haar voltijdsbaan en haar gezin, dat bestaat uit drie kinderen en man Johan Verheij, bekend van de Theaterroute. "Johan werkt onregelmatig en kookt heel vaak en goed. Hij is er zelf ook van afgevallen. Eten moet een feestje zijn en dat maken we er nog steeds van."
Steeds meer mensen ontdekten haar blog en in 2017 kreeg ze de Food Blog Award 2017 in de categorie 'Beste special interest foodblog' uit handen van tv-kok Sandra Ysbrandy. Zo vonden ook magazines als Libelle en het SBS6 programma 'Thuis op Zondag' haar. Toen ze merkte dat mensen die haar blogs lazen steeds weer met dezelfde vragen kwamen omdat ze haar niet vanaf het begin volgden, besloot ze om haar afvalmethode in een boek te vatten.
"Ik wilde er wel een leuk boek van maken, met veel grapjes erin, recepten en ook vragenlijstjes over hoe je jezelf voelt, welke afspraken je met jezelf maakt en dat soort dingen. Een boek dat ook mooi op tafel kan liggen en waar je regelmatig even in bladert." Ze kwam via een vriend terecht bij Uitgeverij Het Mooiste Boek. Verder maakte ze het boek samen met vormgeefster Wendy Bouma van Hippit en met foto's van Ellen Cornegoor. Beiden komen ook uit Huizen. Het boek is onder andere verkrijgbaar via Het Mooiste Boek, Bol.com, maar ook bij diverse lifestylewinkels als The Closet en De Hoofdzaak in Huizen.