Beoogd wethouders Maarten Hoelscher, Roland Boom, Marlous Verbeek, Bert Rebel en de burgemeester.
Beoogd wethouders Maarten Hoelscher, Roland Boom, Marlous Verbeek, Bert Rebel en de burgemeester. Foto: Bob Awick

Nieuwe ploeg wethouders kan binnenkort aan de slag

De onderhandelaars hebben dinsdag het coalitieakkoord ondertekend en de nieuwe ploeg wethouders is bekendgemaakt. Die kan binnenkort aan de slag.

HUIZEN VVD, CDA, D66 en PvdA zijn er klaar voor om de komende vier jaar Huizen te gaan besturen. Hoe, hebben zij beschreven in het coalitieakkoord 'Vitaal en Verbindend'. Niet alles is dichtgetimmerd. De nieuwe coalitie wil ook aan oppositiepartijen de ruimte bieden en vertrouwt erop dat als er nieuwe ontwikkelingen zijn of hobbels op de weg, de partijen er met elkaar uit gaan komen.

Jessica Prins van de VVD: "Daar hebben we bewust voor gekozen. We willen per slot van rekening als raadsleden allemaal het beste voor Huizen." Een stabiel bestuur, goede verhoudingen en een stabiele financiële huishouding voor de gemeente waren het vertrekpunt voor de besprekingen. De VVD sleepte voor de beoogde wethouder Roland Boom naast onder andere Ruimtelijke Ordening, Sport en Recreatie, de investeringsagenda binnen. "Belangrijke projecten voor ons dorp zoals de invulling van het BNI-terrein, het behoud van de recreatieve functie van de Woensberg, de oostelijke zijde van de Keucheniusstraat, de herontwikkeling van de Blokkerpanden en postkantoor en de herontwikkeling van het Trappenbergterrein vallen hieronder." Net als de kustvisie voor de gehele kuststrook, waarvoor nog eind dit jaar een plan moet zijn uitgewerkt met alle betrokken partijen.

Bert Rebel, de beoogde wethouder voor het CDA, mag onder andere aan de slag met werkgelegenheid en duurzaamheid, naast de verantwoording voor financiën. Samen met onderhandelaar Rutger Rebel lichtte hij twee punten uit het coalitieakkoord toe. "We gaan de komende vier jaar een plan maken om 200 jongeren aan het werk te krijgen die moeilijk aan de slag kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze geen startkwalificatie hebben of omdat ze een lichamelijke of geestelijke beperking hebben." Op het gebied van duurzaamheid zal een pilot worden opgestart om een woonwijk gasloos te maken en energieneutraal. "We gaan echt werk maken van de energietransitie." Bert Rebel bracht wel de boodschap dat de ozb eventueel kan stijgen tot maximaal de inflatie. In de afgelopen vier jaar zorgde de partij voor 10 procent korting. "Maar dat kan ik goed verdedigen. Toen ging het slecht met de economie en wilden wij inwoners compenseren in hun woonlasten. Nu gaat het weer goed en hebben we de wind in de rug."

Voor D66 mag Marlous Verbeek nog vier jaar verder als wethouder, maar dan wel met een andere portefeuille. Ze krijgt onder andere Kunst & Cultuur, Natuur en Landschap en Onderwijs onder haar hoede. "Onderwijs ligt aan de basis van de samenleving en Kunst & Cultuur raakt aan vele andere beleidsterreinen, zoals de invulling van het BNI-terrein." Een mogelijke verhuizing van het Huizer Museum naar de Havenstraat is bijvoorbeeld een van de dingen die is opgenomen in het coalitieakkoord.
Maarten Hoelscher mag voor de PvdA onder andere aan de slag met het sociaal domein, het lhbti+-beleid, armoedebeleid en burgerparticipatie. "In het verleden is dat niet helemaal goed verlopen. Inwoners voelden zich niet altijd gehoord. Ik ben blij dat ik daar aan de slag mee mag." Van tevoren zal duidelijk worden gemaakt wat inwoners voor invloed zullen hebben.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt de nieuwe ploeg wethouders op 4 juni geïnstalleerd, de uitloopavond van de raadsvergadering van 31 mei die al overvol zit. Dan wordt ook het coalitieakkoord besproken.