Afbeelding
Foto:

Straf voor vechtersbaas

HUIZEN De rechtbank in Utrecht heeft een 27-jarige man uit Huizen een werkstraf van 100 uur en twee weken voorwaardelijk opgelegd vanwege geweld met een knuppel en vrijheidsberoving. Een 28-jarige Huizer werd vrijgesproken.

Twee andere mannen, een 48-jarige man uit Baarn en een 27-jarige garagehouder uit Eemnes, kregen de maximale werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd vanwege deze uit de hand gelopen ruzie. De aanleiding van de vechtpartij zou een meisje zijn.

De mannen werden veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij vernieling, openlijk geweld en vrijheidsberoving tijdens een ruzie op 6 januari die begon bij Café Staal in Eemnes. De 27-jarige Huizer bewerkte op de Koeienrotonde in die gemeente een auto met een honkbalknuppel. "Het zijn onvoorstelbare feiten. U heeft uw boosheid losgelaten op goederen en mensen en daarbij ging u steeds een stap verder", zei de rechter tegen de verdachten. De officier had tegen de twee belangrijkste verdachten celstraffen van drie maanden geëist. De rechter gaf toe getwijfeld te hebben over het wel of niet opleggen van celstraffen. Ze koos er uiteindelijk voor om dat niet te doen, omdat geen van de mannen een strafblad heeft en er geen patroon van geweld zichtbaar was. Ook dat twee van hen een eigen bedrijf hebben, waardoor ze in de financiële problemen zouden komen, en de mannen de geleden schade moeten betalen, besloot ze de zwaarst mogelijke werkstraf op te leggen. De slachtoffers hebben bij elkaar zo'n € 8.000 euro schadevergoeding gekregen, waarvan € 2.000 smartengeld.