Er stonden diverse kraampjes bij de moskee.
Er stonden diverse kraampjes bij de moskee. Foto's: Bob Awick

Gezellige open dag Selimiye Moskee

De Selimiye Moskee hield zondag een open dag met braderie. Veel bezoekers lieten zich rondleiden. Een gezellige dag, ondanks het weer.

HUIZEN De Selimiye Moskee aan het Gooierserf 390 hield zondag een open dag met braderie. Ondanks het weer werd het een gezellige dag die druk bezocht werd.

"Veel bezoekers hebben van de rondleiding gebruikgemaakt", vertelt Mehmet Halici, vicevoorzitter van het moskeebestuur. Hij is blij met de belangstelling. "We willen graag verbinding maken met mensen en meer vertellen over wat we hier doen. Naast dat we hier bidden, is het voor ons ook een soort clubgebouw waar heel veel sociale activiteiten plaatsvinden." Mehmet vertelt dat de moskee al acht jaar een dergelijke open dag houdt. De Selimiye Moskee, vernoemd naar een moskee in Istanbul, omschrijft hij als een liberale moskee. "We zijn aangesloten bij de Hollanda Diyanet Vakfi, de Islamitische Stichting Nederland. Hier zijn 145 moskeeën in Nederland bij aangesloten. Om de vijf jaar komt er een nieuwe imam preken. Na vijf jaar gaat deze weer terug naar Turkije en komt er weer een nieuwe. Dat wordt allemaal via deze stichting geregeld."
Sedat Tapan: "Een veelgestelde vraag tijdens de rondleidingen was wat hier in de moskee besproken wordt. Dat kunnen mensen zelf opzoeken op internet via diyanet.nl, waar de preek op staat, ook in het Nederlands." De site is in het Turks en Nederlands. Wie de Nederlandse versie kiest, ziet op de homepage de button 'Vrijdagpreken'. Daaronder zijn de preken te vinden. Daarnaast kreeg Tapan veel vragen over dat mannen en vrouwen niet in één ruimte bidden: "We moeten op onze knieën zitten en naar voren buigen om met ons hoofd op de grond te bidden, en worden dan niet afgeleid." Mehmet vertelt dat toen de moskee in 1996 werd gebouwd er geen rekening is gehouden met vrouwen die ook komen bidden. "Dat was toen helemaal niet gebruikelijk, want bidden is alleen voor mannen verplicht. Inmiddels komen hier veel vrouwen bidden. Zij doen dit in een aparte ruimte."

Het was ook mogelijk om een rondleiding te krijgen.
Het eten werd vers bereid.