Regina Bruins luistert verrukt naar het verhaal van een van de deelnemers aan haar afscheidsontbijt.
Regina Bruins luistert verrukt naar het verhaal van een van de deelnemers aan haar afscheidsontbijt. Foto: Bob Awick

Na bijna dertig jaar neemt directeur Vrijwilligerscentrale Huizen afscheid

Bijna dertig jaar geleden startte Regina met een bureau en typemachine. Ze draagt nu het stokje over van een moderne organisatie.

HUIZEN Regina Bruins, directeur van Vrijwilligerscentrale Huizen, neemt na bijna 30 jaar afscheid. Ze gaat met pensioen. Verbinden en ontmoeten zijn twee belangrijke thema's volgens haar. Een enorme nieuwsgierigheid naar mensen maakt voor haar de magische mix af waarmee zij haar werk altijd heeft gedaan.

Regina kwam ruim 30 jaar geleden in Huizen wonen en had behoefte aan kinderopvang. Omdat ze niet kon vinden waar ze naar op zoek was, startte ze met een aantal anderen een gastouderbureau. "We zaten in een pand aan de Trekkerweg, waar toen ook de kringloopwinkel zat", vertelt ze. Daar was ook de vrijwilligerscentrale gevestigd en toen Regina hoorde dat er een coördinator werd gezocht, solliciteerde ze en begon haar lange loopbaan in de vrijwilligerswereld. "Ik heb vroeger de sociale academie gedaan. Toen ik klaar was, was ik er nog niet aan toe om in die sector aan de slag te gaan. Wat volgde was een twee jaar durende zeiltocht en eenmaal terug in Nederland kwam ik terecht in de uitzendwereld.” Al met al een prima achtergrond om de vrijwilligerscentrale tot bloei te brengen. "Je moet je voorstellen dat we daar in het begin één bureau hadden staan met één typemachine. Ik was allang blij dat het een redelijk moderne was. Je kon met een speciaal lint acht karakters wissen. Dat was heel wat voor die tijd!"
De vrijwilligerscentrale had destijds een andere missie dan nu. "Toen was er een grote werkloosheidsgolf. Vrijwilligerscentrales werden overal in Nederland opgericht om daar iets in te betekenen. Die focus is enorm verbreed", blikt Regina terug. "Van vrijwilligers-vacaturebank voor vraag en aanbod zijn we doorgegroeid naar een brede adviesorganisatie voor non-profitorganisaties, vrijwillige inzet en actief burgerschap." Ze vervolgt: "Vrijwilligerswerk omvat zo veel. Je ziet het terug binnen alle gemeentelijke beleidsterreinen: zorg, ouderen, jeugd, natuur, eenzaamheid, armoede en noem maar op. We zijn bezig met de Maatschappelijke Stage en betrekken het Huizer bedrijfsleven erbij met het Maatschappelijk Diner. Tegelijkertijd zijn we ook gewoon die praktische ‘makelaar’ tussen mensen die iemand willen helpen en mensen die hulp nodig hebben, zoals dat gebeurt bij het onderdeel Thuishulp. Een prachtige groep van 150 vrijwilligers, die jaarlijks honderden thuiswonende ouderen en kwetsbare mensen met van alles en nog wat ondersteunen."

Huizenvoorelkaar
Onlangs startte de Vrijwilligerscentrale Huizen met het onlineplatform Huizenvoorelkaar.nl, waar mensen zelf een hulpvraag of hun aanbod op kunnen plaatsen. "Ik zeg weleens: vraag in een kamer wie vrijwilligerswerk wil doen en er gaan drie, misschien vier vingers omhoog. Vraag vervolgens diezelfde mensen wie even wil helpen en acht van hen steken hun hand op. Met dit platform bereiken we ook die mensen die een handje willen helpen en zorgen we voor onderlinge verbinding, dat is echt waar het over moet gaan in de toekomst."
Ze heeft in de afgelopen jaren wel gemerkt dat er meer behoefte is aan vrijwilligers. "Toen ik begon waren er misschien 20 vrijwilligers actief voor De Marke, nu zijn dat er 150 of meer. Die stijging zie je overal. Het zijn enorme aantallen. Er zijn ook heel veel nieuwe organisaties en initiatieven bij gekomen. De vrijwilligers vullen deels de gaten op van de bezuinigingen, maar vrijwilligerswerk heeft ook een kracht vanuit zichzelf. Mensen doen die dingen omdat ze het nuttig of leuk vinden, omdat het past bij hun eigen ontwikkeling of levensfase en omdat ze ergens iets willen veranderen of verbeteren." Regina noemt deze kracht 'een pot met goud'. "Daar moet wel goed voor gezorgd worden, want onuitputtelijk is die natuurlijk niet. Gelukkig ziet de gemeente dat ook. Die maakte het mogelijk om met Huizenvoorelkaar te starten en daarmee kunnen we de toekomst in."