Organisator en openwaterzwemmer Hans Koster met zijn trouwe metgezel Fritz bij de haven waar straks weer gezwommen wordt.
Organisator en openwaterzwemmer Hans Koster met zijn trouwe metgezel Fritz bij de haven waar straks weer gezwommen wordt. Foto: Bob Awick

Gooimeerrace dit jaar eerste wedstrijd klassement openwaterzwemmen

Hans Koster van Zwem- en Polovereniging IJsselmeer houdt van zwemmen in open water en is mede-organisator van de Gooimeerrace.

HUIZEN De Gooimeerrace wordt zaterdag 10 juni voor de vierde keer gehouden. Dit is een zwemwedstrijd voor alle leeftijden en categorieën in de haven van Huizen. De start is achter het Fletcher hotel. Niet geheel toevallig vindt de wedstrijd dit jaar tegelijkertijd plaats met de Huizer Triathlon. "Ik zwem samen met een van de organisatoren", aldus Hans Koster.

Al zwemmend bedachten Hans en zijn maatje Peter Korzelius dat het wellicht handig zou zijn om de beide wedstrijden te combineren. "Wij zetten dan toch de baan al uit en dan kunnen de triatleten er ook gebruik van maken. Dat scheelt een hoop kosten. Bovendien is er dan de hele dag wat te beleven in de haven", vertelt Hans enthousiast.

Landelijke sport

Het openwaterzwemmen is een aparte discipline bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en is een landelijke sport. Mensen komen vanuit heel Nederland om deel te nemen. "Er is een speciaal klassement voor en ook onze wedstrijd maakt daar deel van uit", zegt Hans trots. "Het is zelfs de eerste wedstrijd dit jaar. Dat betekent dat de mensen elkaar voor het eerst weer zien na de wintermaanden. Ze zullen hun tenten opslaan op het grasveld bij de werkhaven en het zal vast gezellig worden. Het is een wereldje op zich."
Zelf zwemt Hans ook graag in open water. "Het is lekker om buiten te sporten en ik houd ook wel van het koude water, de golven en de elementen die een rol spelen." Omdat hij zo'n liefhebber van het openwaterzwemmen is, wierp hij zich op als organisator van de wedstrijd. "We hebben hier een prachtige mogelijkheid in de haven. Daar wilde ik gebruik van maken." Daarnaast zwemt hij ook mee aan de wedstrijd. "Dat is zo gebeurd. Je bent zo in en uit het water en ik doe het natuurlijk niet alleen", zegt Hans. Hij vertelt dat het water in de haven op dit moment 17 graden is. "Dat kan afhankelijk van het weer in juni al 20 graden zijn." Voor de KNZB is 16 graden de ondergrens. Dan zou de wedstrijd afgeblazen moeten worden, maar dat verwacht hij niet.

400 zwemmers

Bij vorige edities deden ruim 400 zwemmers mee aan de wedstrijden en Hans hoopt ook dit jaar weer op zoveel deelnemers. Ze doen mee aan verschillende categoriën. "De afstanden die door de wedstrijdzwemmers afgelegd worden zijn 1.000 meter en 3.000 meter en deze worden in verschillende zwemstijlen gezwommen: borstcrawl en schoolslag." Om 10.30 uur is de eerste start. Tussen de wedstrijden door vinden de starts van de Huizer Triathlon plaats.
"We hebben bij de wedstrijden een goede speaker, zodat mensen die komen kijken ook van de sport kunnen genieten. Zij weet de spanning er wel in te houden en is heel ervaren." Daarnaast zijn er naast zwemmers ook nog tientallen juryleden in witte pakken in touw tijdens de wedstrijd. "De tijden worden nog handmatig geklokt." Dat regelen van zo veel vrijwillige juryleden is best een hele klus. "Gelukkig is er een mevrouw in Noord-Holland die dit allemaal regelt. Zij schrijft alle juryleden aan en vraagt of ze willen deelnemen. Tot nu toe hebben we er altijd genoeg gehad."
Om ook Huizer inwoners de gelegenheid te geven om mee te doen is aan het einde van de officiële wedstrijden de Huizer havenswim georganiseerd. Deze bestaat uit twee starts. Om 15.00 uur is de start van de Huizer havenswim van 500 meter voor Huizer scholieren en iedereen vanaf 9 jaar en ouder. Huizer scholieren mogen gratis meedoen. Voor trimzwemmers en triatleten start om 15.15 uur de Huizer havenswim van 1.000 meter. Aanmelden kan op de dag zelf bij de organisatie.

Openwaterzwemmen speciale discipline met eigen klassement

Zie voor meer informatie de site ijsselmeerhuizen.nl.