De deelnemers aan de Jude Catering Coöperatie tonen trots hun gerechten.
De deelnemers aan de Jude Catering Coöperatie tonen trots hun gerechten. Jude Catering Coöperatie

'Nu is het echt, we worden gezien en gewaardeerd'

De Jude Catering Coöperatie won vorige week de Ondernemersprijs 2018 van de gemeente. De prijs wordt door de leden gezien als erkenning.

HUIZEN De Jude Catering Coöperatie won afgelopen week de Ondernemersprijs 2018 van de gemeente Huizen. Het jonge bedrijf is amper een jaar oud. Het werd opgericht om Syrische vluchtelingen een kans te geven te integreren in de maatschappij. "We voelen ons nu echt een bedrijf, we worden gezien en gewaardeerd", aldus initiatiefneemster Karin Rienstra.

De Jude Catering Coöperatie is een sociale coöperatie. "Iedereen is de baas in het bedrijf en heeft evenveel te zeggen", aldus Karin. Het was lang zoeken naar de juiste vorm, omdat er veel regels zijn omtrent mensen die een uitkering krijgen van het Rijk. "We maken gebruik van de wettelijke ruimte die geboden wordt om mensen met een uitkering te laten ondernemen. Op deze manier wordt - zoals gebruikelijk is bij een coörperatie - 70% van de opbrengst uitbetaald aan de leden en 30% wordt gestopt in de coöperatie. Daarnaast kunnen de leden op deze manier goed integreren in de maatschappij, de taal spreken, de Nederlandse gebruiken leren kennen en leren hoe ze een bedrijf runnen."
Het idee voor het bedrijf is ontstaan uit de vrouwencafés. Karin: "Daar bleek dat heel veel vrouwen graag iets wilden doen. Ze vonden het leuk om te koken. Dus organiseerden we een high tea. Die was erg geslaagd." Inmiddels bestaat de coöperatie uit 14 mensen in totaal, inclusief Karin. Het zijn twaalf vrouwen en twee mannen, op Karin na allemaal uit Syrië. Een van de vrouwen woont al 15 jaar in Nederland, een ander net zes maanden.

Bruggen slaan

Rania Mesroub: "Ik ben heel blij met de prijs. Het is voor ons de eerste stap om mee te doen in Nederland. En dan winnen we een prijs met ons bedrijf, dat is geweldig. Het geeft ons de motivatie om door te gaan met ons werk. En met het geld kunnen we ons bedrijf beter maken." Tamar Bouyekian: "Ik zie eerst de waardering van de mensen. Dat we op de goede weg zijn met onze coöperatie. We willen echt bruggen slaan. Het winnen van de prijs geeft ons het gevoel dat we dit doen. En we doen mee in de samenleving. Het betekent veel voor ons. Misschien krijgen we nu meer opdrachten. Mensen horen meer over Syrische gerechten en de Syrische cultuur. Dat vinden we leuk en het is goed voor het bedrijf."

Erg spannend

Het loopt ook goed met de coöperatie, zegt Karin. "Vorig jaar hadden we 8 opdrachten. Inmiddels hebben we er al 15 gehad. Deze week staan we in Den Haag, bij een Europees congres van Cordaid. Deze organisatie helpt coöperaties op te zetten. Er komen 40 mensen. Dat is goed te doen. In juni moeten we in Loosdrecht voor 180 mensen een buffet verzorgen. Dat vinden we wel erg spannend, want zo'n grote groep hebben we tot nu toe niet gehad."

'Het geeft ons de motivatie om door te gaan met ons werk'

Krachtcentrale

Op dit moment cateren de deelnemers nog vanuit huis. Karin: "Ik hoop dat daar in september verandering in komt. Dan willen we een ruimte huren in de Krachtcentrale. Dan kunnen we echt 'naar het werk'. "