Geen inzameling taxussnoeisel vanwege andere regels

HUIZEN De GAD heeft laten weten dat er dit jaar geen taxussnoeisel wordt opgehaald. Dit omdat de regels veranderd zijn. De afkomst van de taxus moet te herleiden zijn.

"Onze partner hierin, Taxus voor Hoop, heeft moeten afzien van het inzamelen op gemeentelijk niveau,omdat de afkomst van het snoeisel voor de farmaceutische industrie niet is te herleiden. Hopelijk kunnen we er in 2019 weer mee aan de slag", meldt het GAD hierover op haar site.

Kwaliteit

Taxus voor Hoop laat in een persverklaring weten hard te werken aan een oplossing. "Taxus voor Hoop zamelt taxussnoeisel in; de farmaceutische industrie produceert van deze grondstof op haar beurt medicijnen tegen kanker. Om de kwaliteit en de efficiency van de medicijnproductie zo hoog mogelijk te houden, wil de farmaceutische industrie vanaf dit seizoen precies weten waar die grondstoffen vandaan komen", staat in deze verklaring te lezen.

Moeilijk

"Van de grondstoffen die Taxus voor Hoop inzamelt en aanlevert, het taxussnoeisel, is het erg moeilijk om aan te geven waar het precies vandaan komt en zeker op collectieve inzamelpunten waar verschillende kleine hoeveelheden bij elkaar worden gebracht."

Onderhandeling

"Omdat bronvermelding van de taxus een belangrijke eis is en wij dit niet over alle locaties kunnen vermelden, zijn wij in onderhandeling met de farmaceutische industrie om een certificaat per gemeente te verkrijgen."

Onmogelijk

Helaas kreeg Taxus voor Hoop het niet voor elkaar om de certificering rond te krijgen dit jaar en is het onmogelijk dit voor het begin van het komende snoeiseizoen te realiseren.

Toekomst

"Wij hebben daarom het komende seizoen moeten besluiten om geen inzameling op gemeentelijke inzamelpunten te organiseren. We werken hard aan de certificering en gaan ervan uit dat u uw taxussnoeisel in de toekomst weer voor het goede doel bij ons kunt doneren." Taxus voor Hoop hoopt op begrip van de inwoners hiervoor.