De ontlading bij s.v. Huizen na de gelijkmaker tegen DFS en het besef dat er nacompetitie gespeeld gaat worden.
De ontlading bij s.v. Huizen na de gelijkmaker tegen DFS en het besef dat er nacompetitie gespeeld gaat worden. Foto: Bob Awick

Bizarre ontknoping hoofdklasse voetbal aan het einde van het seizoen

De laatste reguliere competitiewedstrijden werden zaterdag gespeeld in de Hoofdklasse B. In de laatste minuten volgde de ontknoping pas voor de Huizer clubs.

HUIZEN Dat de laatste minuten van een heel seizoen voetballen in de Hoofdklasse B beslissend zouden zijn voor zowel s.v. Huizen als De Zuidvogels, had niemand van tevoren kunnen bedenken. Toch was het zo. Met een bizarre 2-2 tegen DFS verzekerde s.v. Huizen zich van de nacompetitie. Dit betekende ook meteen de degradatie van buurclub De Zuidvogels dat in Staphorst in de laatste minuut de 3-2 tegen keeg.

Het is voor de spelers, trainers, begeleiders en toeschouwers peentjes zweten die middag. Niet alleen vanwege het mooie weer, maar op de laatste speeldag is het erop of eronder. Terwijl Huizen met 0-0 de rust in gaat, staat er bij De Zuidvogels 2-2 op het scorebord, een stand waarbij de rood-groenen doorgaan. Ook de andere wedstrijden worden gevolgd, want ook NSC uit Nijkerk doet mee in de dans om een plaats in de nacompetitie.

Spannend

Ondertussen begint het spannend te worden in de wedstrijd bij s.v. Huizen. De groen-gelen komen op achterstand, maar met nog een kwartiertje te spelen weet Huizen te scoren. Er is hoop op nog een doelpunt, zodat s.v. Huizen door kan. Het zit de club echter tegen, want met nog een paar minuten op de klok scoort tegenstander DFS en de club vreest directe degradatie.
Totdat Staphorst in de 90ste minuut 3-2 scoort en Joey Papamelodias na een paar minuten in extra tijd voor s.v. Huizen toch nog een gelijkspel weet te bewerkstelligen. De ploeg uit Nijkerk verliest ook en De Zuidvogels redt het niet op doelsaldo. De rood-groenen 'storten' ter aarde en degraderen. Bij s.v. Huizen is de ontlading juist groot. "Ik weet nog dat we twee jaar geleden promoveerden naar de Hoofdklasse: toen was het feest, maar de ontlading was deze keer nog groter", zegt Sjaak Veerman, voorzitter van s.v. Huizen.

Goede weg

De club kende het hele seizoen al problemen. Dat leidde ook tot het vertrek van de trainer. "Hopelijk is het ingrijpen niet te laat geweest en zijn we nu op de goede weg omhoog", zegt Veerman. Inmiddels is bekend dat s.v. Huizen in de eerste ronde vrijgeloot is en op 9 juni op eigen terrein voor de nacompetitie aan zal treden tegen de winnaar van het duel XerxesDZB - Oranje Wit. "Daar gaan we ons goed op voorbereiden, want er is hoop en we hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken. Het zal niet makkelijk zijn, maar het is ook niet onmogelijk." Als Huizen deze wedstrijd wint, dan speelt het op 16 juni de finale. Dat zal dan een uitwedstrijd worden tegen een van de volgende tegenstanders: DETO Twenterand, Rijsoord/AFC, Groningen of WNC. Er is dus nog wel een weg te gaan voordat een plaats in de Hoofdklasse is zeker gesteld. In ieder geval is de nieuwe trainer van de club, Arnold Klein, al druk bezig met de voorbereidingen van het volgende seizoen, of dat nu wel of niet in de Hoofdklasse zal zijn.

Sloophamer

Aan de andere kant van het hek wordt bij De Zuidvogels ook hard gewerkt aan de toekomst. Voorzitter Kees Visser gaf daar maandagochtend vroeg de eerste klappen met een sloophamer om daarmee de officiƫle start van de verbouwing van het clubgebouw aan te geven. "Het was er lekker weer voor", zegt hij. De verbouwing is een grote stap richting de toekomst van de voetbalclub. Na de verbouwing is het pand weer gemoderniseerd en is er een aantal kleedkamers bij gekomen. "Aan de voorkant worden de huidige kleedkamers gemoderniseerd en achter komen er vier nieuwe bij, speciaal voor meisjes en dames. Ze komen straks allemaal uit op een binnengang, zodat goed controleerbaar is wat er naar binnen gaat. Daarnaast wordt de kantine opgefrist, net als de bestuurskamer, die ook op een andere plek komt. Verder krijgen we een echte personenlift, zodat we goed toegankelijk blijven voor mindervaliden."
De leden van de club zijn nauw betrokken bij de verbouwing. Zij betalen een extra bouwbijdrage per gezin boven op hun contributie. Ook zullen zo'n 80 vrijwilligers een handje komen helpen. "Wat we zelf kunnen doen, doen we zelf", zegt Kees. Bij de club is er natuurlijk teleurstelling over de degradatie uit de Hoofdklasse. "Het is ons prima bevallen. We zijn altijd hartelijk ontvangen door de clubs en het was heel gezellig. We hebben ook veel berichtjes gekregen. Ik ook persoonlijk. Onze intentie zal ook altijd zijn om weer terug te keren in de Hoofdklasse."

Afgerekend

Hij concludeert dat De Zuidvogels tekortkwam dit seizoen. "Het loop zals het loopt. Zeker als je fouten maakt en ook de fouten van de tegenstanders niet afstraft. Dat is net te vaak gebeurd. Daarop word je afgerekend in de Hoofdklasse." Hij gunt het de buurclub om de strijd aan te gaan om in de Hoofdklasse te blijven. "Toen wij bij s.v. Huizen in de laatste minuut de 3-3 maakten, stond ik achter Sjaak en zag hem in elkaar klappen. Nu is het onze beurt. De wedstrijd is pas afgelopen als het laatste fluitsignaal geklonken heeft en de competitie dus ook."

Voorzitter Kees Visser van HSV De Zuidvogels kan zich even afreageren met de sloophamer als hij het startsein geeft voor de verbouwing van het clubhuis nadat de club is gedegradeerd.