Een snelle actie van een brandweerman met in zijn kielzog een jurylid.
Een snelle actie van een brandweerman met in zijn kielzog een jurylid. Foto: Brandweer Huizen

Brandweer wint Hoge Druk wedstrijd

HUIZEN - De Hoge Druk-ploeg van brandweerpost Huizen heeft zaterdag de eerste gewestelijke wedstrijd gespeeld. En met succes, want het team werd eerste.

Er werd door acht ploegen meegedaan aan de wedstrijd in het Noord-Hollandse West-Wieringen. Inzet: een plaats in de 2e gewestelijke wedstrijden.

Minen bitcoins

De ploeg uit Huizen, gecoacht door Richard de Gooijer, werd gealarmeerd voor een automatisch brandalarm via een Particuliere Alarmcentrale. Er diende uitgerukt te worden naar basisschool De Kei voor het volgende scenario: de conciërge en directeur van OBS De Kei hebben om hun verdiensten wat op te hogen de kelder van de school aangepast voor het zogenaamd 'minen van bitcoins'. Vanwege het grote energieverbruik hiervoor tappen ze illegaal stroom af middels een aanpassing in de meterkast. De directeur gaat met een brandblusser de kelder in om te proberen een brand te blussen. Bij deze poging raakt hij gedesoriënteerd en wordt achter in de kelder door de rook bedwelmd.
De conciërge raakt, nadat hij de directeur heeft gebeld, in paniek. Om de illegale stroomaftap te verhullen gaat hij in de meterkast aan de gang om de draden weg te werken. Hij komt hierbij onder stroom te staan en wordt geëlektrocuteerd.
Eerst moest de conciërge op een veilige manier te worden gered om hem daarna buiten te reanimeren in afwachting van de ambulance. Nadat ook Liander was gevraagd om de stroom af te schakelen, kon op een veilige wijze de kelder worden betreden. Bij een goede verkenning in de kelder kon de directeur worden gevonden. Nadat deze was gered, kon het vuur worden geblust en het pand worden overgedragen aan de politie.
Tijdens de prijsuitkering bleek dat de ploeg uit Huizen, bestaande uit bevelvoerder Gert-Jan Schram, aanvalsploeg Paul Moll en Aron Honing, waterploeg Enrico Kievith en Casper Boor en voertuigbediener Hans van de Heuvel op overtuigende wijze de eerste plaats had veroverd. Met een voorsprong van 64 punten op de nummer twee Wieringerwerf en 76 punten op de nummer drie Blaricum werd de dag winnend afgesloten. De Huizer bevelvoerder en aanvalsploegen waren de beste van de dag.