Hoofdredacteur Joan Lommen van Donald Duck presenteert de versie voor blinden en slechtzienden van het populaire stripblad.
Hoofdredacteur Joan Lommen van Donald Duck presenteert de versie voor blinden en slechtzienden van het populaire stripblad. Foto: Bob Awick

Donald Duck in braille is een dikke multomap met paar stripverhaaltjes

Het 1e exemplaar van de Donald Duck voor blinden en slechtzienden is vorige week overhandigd aan leerlingen van Visio Onderwijs Huizen.

HUIZEN Het krioelt van de pers in de aula van de school als het eerste exemplaar van het populaire stripblad Donald Duck voor blinden en slechtzienden wordt gepresenteerd. De camera's van diverse landelijke tv-ploegen staan op scherp als de leerlingen van Visio Onderwijs Huizen onder begeleiding van leerkrachten eraan komen.

Een van de leerlingen die begeleiding krijgt vanuit Visio zit al te wachten. Hij krijgt uitgelegd wat er gaat gebeuren. Andere leerlingen wordt verteld waar ze kunnen gaan zitten. Dan is het moment daar. De eerste Donald Duck voor blinden en slechtzienden wordt door hoofdredacteur Joan Lommen gepresenteerd. Het is een dikke multomap met bladzijden met bobbeltjes, het zogeheten braille dat blinden kunnen voelen. De bobbeltjes vormen de letters van de strip. Er staan ook plaatjes in. Die zijn speciaal 'gebakken', zodat er een reliëf op de pagina ligt dat gevoeld kan worden. Zo worden de stripfiguren aan de lezers voorgesteld. Kenmerkende dingen, zoals de strik, snavel, pet en ogen van Donald staan er ook nog eens los naast om te kunnen voelen. Joan vraagt wie de Donald Duck kent en er gaan toch wel wat vingers van leerlingen omhoog. Eén van hen zegt dat zijn broertje de strip leest. Hij kan zelf nog wel een beetje zien, maar de letters zijn veel te klein en de plaatjes te priegelig.
Lerares Ellen Gerretsen vertelt nog wat meer over de versie voor blinden en slechtzienden. Dan blijkt maar weer dat een strip lezen iets anders is dan een gewoon boek. "We hebben ook een bladzijde met dingen die vaak voorkomen in strips. Zoals de tekstballon en knallen. Als Kwik, Kwek en Kwak spreken, is het een tekstballon met drie streepjes." Na de presentatie leest een van de leerlingen voor. Haar vingers glijden over de pagina, voordat ze de zin uitspreekt. Wat opvalt is dat er na een paar regels al weer aan een nieuwe bladzijde moet worden begonnen. Heel wat anders dus dan de Donald Duck die zienden lezen. In deze eerste editie staan ook maar een paar stripjes uit het oorspronkelijke blad en onder andere de brievenrubriek. Anders zou het te veel worden.

Roos Pieters, coördinator Onderwijs van Visio op de locatie in Huizen, is blij dat de bibliotheek voor blinden en slechtzienden met de Donald Duck is uitgebreid. "Het is belangrijk voor alle kinderen om te lezen, ook voor blinde kinderen. Het is mooi dat degenen die van braille afhankelijk zijn nu ook de Donald Duck voelend kunnen lezen", zegt ze. Vaak zijn de boeken in braille groot. "Kinderen kunnen er niet even mee op schoot gaan zitten. Ze moeten er echt voor gaan zitten." Ze legt ook uit dat het leren van braille langer duurt dan het leren lezen van 'zwartschrift' voor zienden. "Halverwege groep drie gaan ze weer gelijk op." Op de school is ongeveer 30 procent van de leerlingen blind en 70 procent slechtziend. Deze laatste groep kan vaak nog wel met hulpmiddelen goed lezen.
Zo ook Nassim, die in zijn klas vertelt over wat hij leest. "Als de echte Donald Duck groter was, dan kon ik hem ook goed lezen." Hij houdt van spannende boeken. "Ik speel ook wel computerspelletjes hoor", bekent hij. Hij is bijna elf jaar. "Het is jammer dat er zo weinig stripjes in deze versie staan, want de Donald Duck is wel een van mijn favoriete stripbladen. Ik vind Kidsweek ook leuk en houd van leuke weetjes."
De uitgaven van de Donald Duck in braille voor blinden en slechtzienden is gemaakt door de Stichting Dedicon, die al 60 jaar ervaring heeft met het toegankelijk maken van informatie voor blinden en slechtzienden. Daarnaast investeert de Koninklijke Bibliotheek ook in de uitgave. Ze hebben 500 exemplaren besteld voor hun service Passend Lezen, de bibliotheek voor blinden en slechtzienden. De Donald Duck in braille is via passendlezen.nl nu ook voor iedereen beschikbaar en verwacht wordt dat ook veel volwassenen hier belangstelling voor hebben.