In een soort familiesfeer wordt er gegeten.
In een soort familiesfeer wordt er gegeten. Foto: Bob Awick

Gezamenlijke Iftar Selimiye Moskee

HUIZEN De Selimiye Moskee hield vrijdag een iftarmaaltijd voor de leden van de moskeegemeenschap en belangstellenden. Zo'n 200 mensen genoten na zonsondergang gezamenlijk van de maaltijd.

"Het is ramadan, de vastenmaand voor moslims. We eten alleen als de zon onder is. De iftar is de eerste maaltijd na zonsondergang en tijdens de ramadan nuttigen we die vaak met anderen. Wij organiseren dan ook altijd een iftar", zegt Tim Dolgonyurek, voozitter van het bestuur van de moskee.
Hij legt uit dat moslims vasten om te ervaren hoe het is om minder te hebben. Een van de jonge vrouwen die op de iftar aanwezig is met haar moeder, doet niet altijd mee. Ze heeft een drukke baan en moet geconcentreerd blijven. "Ik word weleens moe van de vragen die ik krijg. Mag je dan helemaal niets? Geen kauwgom ook? Nee, en dat is geen probleem. Daar stel je je op in." Een andere dame aan tafel doet ook niet mee. Ze is ziek en onder behandeling.
Overigens zitten de vrouwen deze keer apart van de mannen. "Dat is normaal niet zo hoor, maar het is heel druk en omdat er kans op regen is, is er geen plaats om alle tafels naast elkaar te zetten. Vandaar dat we nu even apart zitten."
Tim legt uit dat de ramandan je bewust maakt van de dingen in het leven en de rijkdom.
De maaltijd tijdens de iftar is uitgebreid, maar heel veel mensen eten bescheiden. "Je lichaam went eraan dat je minder eet. Je zit al heel gauw vol", zegt een van de tafelgenoten. Er hangt een soort familiesfeer tijdens de maaltijd en er wordt bijgepraat. De jonge vrouw die met haar moeder is gekomen vindt het altijd een leuke avond. "Ik kan dan ook altijd even bijpraten met haar vriendinnen. We schelen ook niet zo veel in leeftijd, want ik heb een jonge moeder." Na de maaltijd volgt een centraal algemeen gebed. "Christenen bidden voor het eten en wij erna."