De wethouder toont trots hoe de app er uit ziet op een groot scherm.
De wethouder toont trots hoe de app er uit ziet op een groot scherm. Foto: Carin van den Berg

Wethouder Gerrit Pas onthult digitale beeldenroute met 'Kunst Huizen'-app

HUIZEN Het was zijn laatste wapenfeit als wethouder voor zijn afscheid, de presentatie van Gerrit Pas maandagmiddag van de digitale beeldenroute met 'Kunst Huizen'-app. "Ik heb altijd gezegd dat we er meer mee moesten doen."

De wethouder houdt van kunst en het was dan ook een droom om nog eens een fietsroute langs alle beelden van Huizen te kunnen maken. Die droom kwam in 2016 uit en toen werd er ook een boekje uitgegeven. Daarnaast hield het Huizer Museum een tentoonstelling die de link legde met de beeldenroute. Daaronder ook het gele bankje dat elke keer bij een ander kunstwerk stond en waar filmpjes gemaakt werden. Deze waren onder andere op de site van HuizerNieuws te zien, zoals deze krant vroeger heette.

Gratis app

Nu komt er opnieuw een droom van Gerrit Pas uit. "Het onderhoud van de beelden wordt gedaan door Kunstwacht en zij bieden deze app gratis aan", legt hij uit. "Iedereen kan die downloaden en zelf de route fietsen of meer informatie over de beelden opzoeken." Daarom was ook Pauline Gmelich Meiling, directeur van de bibliotheek, aanwezig. "In de bibliotheek zit ook de kunstuitleen en de bibliotheek doet veel met educatie, onder andere voor scholen. Die zie ik al helemaal gebruikmaken van de app", aldus een enthousiaste wethouder.
Trots toonde hij hoe de app er op een groot scherm uitziet. "Huizen telt ruim 50 kunstwerken in de openbare ruimte. Hiervan maken er 35 deel uit van de beeldenroute." De app is te downloaden bij Google Playstore en binnenkort ook in de App Store.