De kinderen gieren het uit als de sterrenhemel op en neer gaat.
De kinderen gieren het uit als de sterrenhemel op en neer gaat. Foto: Carin van den Berg

Mamacafé Huizen viert eerste lustrum met speciale belevingsworkshop

Het Mamacafé dat wekelijks op vrijdag wordt gehouden in Wijkcentrum Holleblok bestaat vijf jaar. Dat werd vrijdag gevierd met een feestelijke ochtend.

HUIZEN Het Mamacafé Huizen bestond vrijdag 1 juni 5 jaar en dat werd gevierd met een feestelijke ochtend. Zo was er een speciale workshop voor moeders en hun kinderen.

Marieke Galman is gezins- en opvoedcoach en jeugdverpleegkundige bij de GGD. Zij werkt bij Jeugd & Gezin, wat vroeger Centrum voor Jeugd & Gezin heette. Vanuit haar functie is ze betrokken bij het mamacafé. "Het mamacafé in Huizen is vijf jaar geleden ontstaan, omdat er vraag naar was. Uit een enquête bleek dat moeders en aanstaande moeders elkaar graag wilden ontmoeten. Toen zijn we met een aantal van hen gaan zitten en daar is het uit voortgekomen. Overigens zijn vaders en aanstaande vaders ook welkom en die komen af en toe ook wel. De naam is toen alleen wel gekozen omdat dit een bekende naam is en moeders daar op zoeken op internet."

Het mamacafé begon ooit in 't Vurônger - maar die ruimte bleek niet zo geschikt - en zit nu al weer een aantal jaar in Wijkcentrum Holleblok. "Lekker dicht bij de winkels en scholen", zegt Marieke. Wekelijks komen er tussen 10.00 en 12.00 uur ouders of aanstaande ouders met hun kinderen langs. "De inloop begint om 10.00 uur en als we een gast hebben, dan start deze meestal rond 10.30 uur", legt Marieke uit.
Vandaag is Marije Magito te gast. Ze geeft met haar Stichting Jonge Kind Centrum diverse ouder-kindprogramma's. Met die programma's wordt de band tussen ouders en kind sterker. Zij leren hun kind als het ware 'lezen'. Wat gaat er in hem om? Daarnaast ontwikkelen de kinderen zich ook spelenderwijs. Op verzoek van de moeders is ze er vandaag weer met een belevingsworkshop. Met glimmende pompons huppelen de wat grotere kinderen op muziek en de baby's reageren op het geglinster of het gevoel als de moeders hen ermee aaien. Ook wordt er een sterrenhemel van parachutestof op en neer gedaan. Sommige kinderen gieren het uit van plezier.
"Ik stel samen met moeders drie keer per jaar een programma op met sprekers. In principe doen ze dat gratis, want er is geen budget voor. Er is ook een groep van vrijwilligers, waarvan er minimaal twee per keer aanwezig zijn."

Jolanda is een van de moeders die het café al zeker twee jaar wekelijks bezoekt. Zij houdt op dit moment de Facebookpagina 'Mamacafehuizen' bij. "Ik was zwanger van de tweede toen ik voor het eerst kwam. Nu ben ik zwanger van de derde. Ik wilde graag andere mensen ontmoeten. Vroeger gebeurde dat bij de speeltuin. Nu werken vrouwen en zie je ze niet meer. Ook ik werk. Gelukkig heb ik op vrijdag altijd vrij en kan ik dan naar het mamacafé gaan." Vooral het onderling uitwisselen van informatie vindt ze belangrijk. Een kopje thee of koffie drinken maakt daarom altijd deel uit van het mamacafé. "En dat is gratis", vult Marieke aan. Mamacafé Huizen staat ook in de agenda van deze krant.