Groep 5 kwam een dagje kijken op onze redactie. En nieuwsgierig dat ze waren.
Groep 5 kwam een dagje kijken op onze redactie. En nieuwsgierig dat ze waren.

Een helder stuk schrijven voor de krant, dat kan niet iedereen

Deze krant krijg je helemaal voor niks in de bus. Maar wij maken hem niet gratis. We laten graag eens zien wat er bij komt kijken.

HUIZEN De voorlichter van de gemeente belt. Het interview met de burgemeester wordt uitgesteld naar morgen. Onze eindredactrice zoekt meteen contact met haar collega's. "We moeten even snel schakelen, anders missen we de deadline."

Het karakteristieke beeld van werken op een krantenredactie is er een van rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Gelukkig valt dat in de praktijk reuze mee. Als je op een doordeweekse dag om het hoekje van onze redactie kijkt, zie je mensen heel rustig achter een computerscherm zitten werken. Af en toe gaat de telefoon.

Ans en Piet

En toch: als je wilt werken voor de krant, moet je een duizendpoot zijn. Je moet weten wat er speelt, veel mensen kennen (en in je telefoon hebben staan), over een nieuwsantenne beschikken en je moet het allemaal een beetje aansprekend kunnen opschrijven, zowel in de krant als online. En dan hebben we het alle uiteenlopende onderwerpen waar in deze regio over te schrijven valt: van de raadsvergadering tot en met het 60-jarig huwelijk van Tante Ans en Ome Piet. Dus ja, werken voor de krant is toch met regelmaat beetje rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. O ja, je moet ook flexibel zijn en tegen een beetje stress kunnen. Dat interview waar de voorlichter net over belde, kan groot nieuws opleveren en dat wil je graag nog meenemen. Waar dat nieuws over gaat? Misschien over een ogenschijnlijk heel saai onderwerp, maar dat kan uiteindelijk wel heel ingrijpend zijn voor de lezers van de krant: de inwoners van het dorp. Aan jou de taak dat te herkennen, te duiden en helder op te schrijven.

Vakmanschap

Zo'n interview met de burgemeester, of met andere bestuurders en hotemetoten, is niet altijd eenvoudig op papier te zetten. Ja, je kunt letterlijk opschrijven wat ze zeggen, maar daarmee doe je je lezers geen plezier. Je wilt er een helder verhaal van maken en uitleggen wat de context is. Dat kan niet iedereen. Bovendien moet je ook durven om kritische vragen te stellen en naar meerdere kanten van de zaak te kijken. Dat lukt ook niet iedereen. Kortom: schrijven voor de krant vereist vakmanschap. Dat geldt voor alle dingen waar deze krant graag over schrijft: de sportvereniging, problemen in de buurt, het nieuwe harmonieorkest en dus het 60-jarig huwelijk van Ans en Piet.

Maar het is geen liefdewerk oud papier, het is hun baan

Geen cent

Op de redactie van onze uitgeverij werken tien mensen. Die maken elke week acht lokale nieuwskranten. Als het moet werken ze 's avonds door en pakken ze in het weekeinde ook nog een paar uurtjes mee. Want ja, nieuws houdt zich niet aan de kantooruren. Onze redacteuren vinden hun werk geweldig en ze zouden niets liever willen. Maar het is geen liefdewerk oud papier. Het is hun baan. Dat geldt voor nog veel meer mensen die bij de krant werken, zoals de drukkers, de bezorgers en onze collega's van de administratie, receptie, opmaak en advertentieverkoop. Het geld dat we daarvoor nodig hebben verdienen we met advertenties. Er is wel een probleem op komst: die advertentiemarkt loopt sterk terug. En dat is geen goed nieuws. Gaat de krant verdwijnen? Nee natuurlijk niet. Zolang de lezers hem verslinden, is er behoefte. Hoe we hem dan gaan betalen? Misschien komt er een dag dat we jou, als tevreden lezer van deze krant, een kleine bijdrage zullen vragen. Zodat je kunt behouden wat je beslist niet kwijt wilt.

Meer weten? Kijk op onze website.