De vier wethouders worden beëdigd.
De vier wethouders worden beëdigd. Foto: Carin van den Berg

Coalitieakkoord goedgekeurd en wethouders benoemd

De raadsvergadering van donderdag werd maandag voortgezet en eindigde pas in de kleine uurtjes. Nu kan de nieuwe ploeg eindelijk aan de slag.

HUIZEN De raadsvergadering van 31 mei met het vervolg op 4 juni was een bewogen vergadering. Zo nam raadslid Annemarie van der Will donderdag afscheid en werd vervangen door Jeroen Ribberink. Ze kan haar politieke werkzaamheden niet meer combineren met haar baan. Maandag werd er gesproken over het nieuwe coalitieakkoord.

In dit akkoord staat wat de coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA wil bereiken in de komende vier jaren, als ze zoveel tijd is gegund. Een akkoord op hoofdlijnen en dat was schijnbaar wennen voor oppositiepartijen GroenLinks, CristenUnie, SGP en Dorpsbelangen Huizen. Zij hadden vooral vragen over wat er nu precies met sommige dingen werd bedoeld en hoe de coalitie nu concreet dingen wil gaan uitvoeren.
Dat laatste verbaasde de coalitiepartijen weer, die juist als doel hadden om al die onderwerpen gezamenlijk met alle partijen uit te werken.

Samenspel

ChristenUnie en GroenLinks wilden daar op hun manier wel op inspringen en boden een motie 'Samenspel' aan waarin zij 17 onderwerpen aandroegen die zij misten in het coalitieakkoord. Uiteenlopende onderwerpen van het behoud tot de Nieuwe Kerk tot rookvrij opgroeien in Huizen en van grondwaterbeheer tot een kinderburgemeester.
Ze vroegen het nieuwe college om inhoudelijk te reageren op de voorstellen bij het behandelen van de voorjaarsnota en daarbij per voorstel aan te geven of men het uit wilde gaan voeren en hoe, of waarom niet.

Discussie onder druk

Omdat er nog heel veel op de agenda stond, kwam de discussie hierover onder druk te staan. De coalitiepartijen vroegen het voorstel tijdens het bespreken van de voorjaarsnota in te brengen.
Een korte schorsing, die ChristenUnie wilde gebruiken om met mede-indiener GroenLinks hierover te praten, zat er zelfs niet in. Daarom besloot de ChristenUnie het voorstel toch maar in te dienen. Uiteindelijk waren zij de enige partijen die voor stemden en het voorstel haalde het niet.

Coalitie verbaasd over vele vragen oppositie over precieze invulling

Andere aanpak

Oppositiepartij Leefbaar Huizen koos voor een andere aanpak. Ook deze partij had wel vragen, maar had deze schriftelijk al bij de coalitiepartijen neergelegd en vertrouwde erop dat deze vragen mettertijd wel beantwoord zouden worden. De partij ziet in het akkoord zo'n 80 procent van het verkiezingsprogramma gerealiseerd en was daar blij mee.

Zondagopenstelling

Uiteindelijk werd omwille van de tijd besloten om alleen de meest dringende vragen te beantwoorden en om de rest schriftelijk af te doen. Het coalitieakkoord werd snel in stemming gebracht en werd aangenomen met de stemmen van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA en de stemmen van Leefbaar Huizen. ChristenUnie, GroenLinks, Dorpsbelangen en SGP stemden tegen. De laatste partij gaf aan dat dit vooral om de zondagopenstelling ging. Daarnaast gaf Paul Lekkerkerker van D66 aan zich niet te kunnen vinden in het punt over de Havenstraat. Hij vond dat dit niet strookte met het onderzoek dat nu plaatsvindt naar aanleiding van een voorstel van de raad dat eerder werd aangenomen. De functie detailhandel wordt uitgesloten en dat paste volgens hem daar niet bij.

Nieuwe wethouders

Daarna kon dan eindelijk begonnen worden met het benoemen van de nieuwe wethouders. Hierover moest eerst door de raad gestemd worden. Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen vroeg een schriftelijke stemming aan.
Daaruit bleek dat alleen Roland Boom van de VVD en Maarten Hoelscher van de PvdA op alle 26 stemmen konden rekenen. Bert Rebel van het CDA en Marlous Verbeek kregen elk 23 stemmen voor en 3 tegen.

Nieuwe raadsleden

Omdat drie van de vier wethouders een raadzetel hadden en deze door hun benoeming leeg kwam, werden ook drie nieuwe raadsleden benoemd: Wouter Holtslag voor de VVD, Stef van der Pas die de nieuwe fractievoorzitter wordt van de PvdA, en Bram Schröder van D66.

Afscheid

Felicitaties voor de nieuwe wethouders en raadsleden moesten wachten tot na afloop van de vergadering.
Eerst werd nog afscheid genomen van de wethouders Janny Bakker, Marianne Verhage en Gerrit Pas. Zij deden dat elk op eigen wijze.

Lintjes

Inmiddels was middernacht al gepasseerd toen het laatste agendapunt in beeld kwam: het uitreiken van de lintjes aan de raadsleden die vertrokken en 12 jaar of langer in de raad hadden gezeten: Bert Rebel, Maarten Hoelscher en Kees de Kok. De eerste twee zijn nu wethouder geworden en de laatste kwam niet in de raad omdat zijn partij veel stemmen verloor en niet genoeg zetels kreeg. Hij liet weten zich nu kandidaat te stellen voor de provinciale verkiezingen.