Zonnige perioden, kans op bui, geleidelijk minder warm

Een hogedrukgebied boven de Noord-Atlantische Oceaan trekt oostwaarts. Het komt wederom boven Scandinavië te liggen. Met een aflandige wind is het opnieuw zomers warm. Boven Midden-Europa komt weer een lagedrukgebied te liggen, waarvan de invloed zich noordwaarts uitbreidt. De buienkans wordt vanuit het zuiden dan iets groter. Het wordt iets minder warm.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt half tot soms zwaar bewolkt weer verwacht met kans op enkele buien. Er zijn ook enkele perioden met zon. Het wordt omstreeks 25 graden. Voor het weekeinde wordt tamelijk wisselvallig verwacht met een mix van bewolking en kans op een bui en ook ruimte voor zonneschijn. De temperatuur valt met een maximum van 23 à 24 graden een fractie lager uit. Er waait vrijdag en in het weekeinde een meest matige wind noord en west.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied neemt na lange tijd in betekenis af. Er vindt een overgang plaats naar een westelijke stroming met wisselvallig en vrij koel weer. Vooral maandag en deels ook dinsdag kan regen van betekenis vallen. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden.

Weetje

Op 1 juni ging de meteozomer van start. De gemiddelde temperatuur over de drie lentemaanden was 11,1 °C tegen 9,5 °C als langjarig gemiddelde. Hiermee komt lente 2018 op een derde plaats van zachtste lentes sinds 1901. Alleen in 2007 en 2014 was de lente nog iets warmer. Maart was koud, maar april zeer zacht. Mei was zelfs de warmste meimaand in minstens drie eeuwen.