Janny Bakker tijdens de financiële raadsvergadering in 2014 ...
Janny Bakker tijdens de financiële raadsvergadering in 2014 ... Foto: Carin van den Berg

Wethouders tot aan de laatste dag met passie aan het werk

Wethouders Janny Bakker, Marianne Verhage en Gerrit Pas keren niet meer terug in het Huizer gemeentebestuur. Tijdens hun afscheid in de gemeenteraad werden zij toegesproken door onder anderen de burgemeester en namen ze zelf afscheid. Tot aan hun laatste dag zijn ze met passie aan het werk geweest voor de inwoners.

HUIZEN Wethouders Janny Bakker, Marianne Verhage en Gerrit Pas hebben afgelopen donderdag afscheid genomen. Voor Janny was het een zelfgekozen afscheid. Na twaalf jaar wethouderschap wilde ze er een punt achter zetten. Voor Marianne en Gerrit was de verkiezingsuitslag en het niet deelnemen van hun partijen aan het nieuwe college de reden. Maandag ervoor was er al afscheid genomen in de gemeenteraad.

Burgemeester Sicko Heldoorn trapte dit afscheid af, waarbij hij aangaf dat het niet te merken was in de laatste weken dat de wethouders zouden gaan stoppen. "Tot aan de dag van vandaag gingen zij er helemaal voor." Dat tekende ook wel de ploeg van wethouders, waar ook Marlous Verbeek deel van uitmaakte: wethouders die met passie aan de slag waren en vaak een stap extra zetten.

Marianne Verhage

Marianne Verhage hield zich de afgelopen vier jaar bezig met met onder andere jeugd(zorg), onderwijs, sport en wonen. Burgemeester Sicko Heldoorn: "Kansen creëren en zorg voor kinderen en onze jeugd was voor jou een enorme drijfveer. Bij je start in 2012 sprong je op een rijdende trein van lastige decentralisaties. Je hebt je eigen koers gevonden en bent aan de slag gegaan. Wat genoot je van die activiteiten. Je deed overal aan mee en dat leverde leuke foto's op van een betrokken en enthousiaste wethouder. Bovenal ben je een heel attent gevoelsmens. Toen een jongetje vastzat in een bankje en met een deel van dat bankje om zijn vinger naar het ziekenhuis moest, reisde jij met een cadeautje af naar zijn huis."

Marianne was wethouder in het college namens haar eigen partij de ChristenUnie en voor de SGP. Beide fractievoorzitters bedankten haar voor haar inzet. Wessel Doorn van de ChristenUnie memoreerde het moment dat de ChristenUnie in 2014 na 4 jaar raadslidmaatschap bij haar aanklopte voor deze functie: "Je pad had je al gebaand en dan wordt er een beroep op je gedaan. Dit heb je voorgelegd aan God, die voor jou de weg bepaalt. Het was een geweldige kers met slagroom op je carrière. Al je kennis en ervaring heb je erin gestopt. Je hebt je met hart en ziel ingezet."

Zelf refereerde de wethouder ook aan haar roeping. Op een geeltje had ze geschreven 'geroepen' en dat in de kast geplakt in haar werkkamer. Ze had het vaak gelezen en als laatste meegenomen uit de kast. Ze maakte van de gelegenheid gebruikt om nog wat tips mee te geven aan haar opvolgers en de gemeenteraad. Ze riep onder andere op te onderhouden wat nu is opgebouwd en integraal te werken voor de inwoners. Daarnaast gaf ze aan dat communicatie belangrijk is voor alles.

Wethouderschap: 'Bestuurlijke spaghetti' en 'Het heeft iets van een reizend circus'

Gerrit Pas

Gerrit Pas werd na 20 jaar raadslid als wethouder benoemd voor GroenLinks en was onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Natuur en Landschap, Duurzaamheid en Milieu, Verkeer en Vervoer en Kunst en Cultuur. Met het programma 'Huizen Klimaatbewust' zette hij belangrijke stappen op weg naar het verduurzamen en klimaatbestendig maken van Huizen. Daarnaast maakte hij zich hard voor een andere oplossing voor de snelle bus, de HOV. Burgemeester Sicko Heldoorn: "Dat je daarmee niet in de galerij vrienden van de provincie staat, weegt voor jou minder zwaar dan de belangen van de inwoners van Huizen." De burgemeester memoreerde ook dat Gerrit graag van de inhoud was en meters dossiers heeft verzameld na al die jaren. Door diverse raadsleden werd hij geroemd om de colleges die hij altijd gaf tijdens een raadsvergadering als het ging om de inhoud van de dossiers. Ook nog als wethouder. "Lokale politiek is helaas niet altijd zo van de inhoud als jij zou wensen", stelde de burgemeester. "Je betrokkkenheid was groot en soms vertederend. Zo wilde je per se voor 4 mei alle namen realiseren bij het nieuwe herdenkingsmonument. Ik vreesde dat jij zelf aan de slag zou gaan met de bestrating of met een tandenborstel zou gaan boenen."

Gerrit vertelde dat hij getwijfeld had om wethouder te worden en dat hij de twijfel al die jaren had behouden en zich af had gevraagd of hij het wel goed deed. "Ik heb er geen spijt van. Ik heb kennisgemaakt met een wereld waar je als raadslid niets van ziet. Een bestuurlijke spaghetti van bestuurlijke regelingen. Het heeft iets van een reizend circus. Je ziet soms dat een wethouder in een overleg het ene standpunt heeft en in het andere een totaal ander standpunt." Hij memoreerde ook aan de vele overleggen en vooroverleggen voordat er uiteindelijk concreet iets werd besproken. "Al dat overleggen is bijna onvermijdelijk, zeker als je als gemeente afhankelijk bent van andere partijen." Als klimaatwethouder zag hij dat de samenwerking met de regio belangrijk is om iets te bereiken. "We zijn van een tochtstripaanpak per gemeente gegaan naar een energietransitie met diverse partners en gemeenten. Aardgasvrij bouwen is wettelijk verplicht per 1 juli. Het is wonderlijk te ervaren dat je eigen radicale opvattingen nu gemeengoed worden." Ook hij had nog een tip voor de gemeenteraad: "Zorg voor moties die uit te voeren zijn."

Janny Bakker

Als laatste werd Janny Bakker bedankt voor haar inzet van 12 jaar als wethouder. De afgelopen collegeperiode had zij onder andere het sociaal domein, dierenwelzijn, financiën en personeel en organisatie in haar portefeuille. Ze zette Huizen landelijk op de kaart met een vernieuwende integrale manier van werken in het sociaal domein, met als mooi eindresultaat een boek hierover dat zij zelf aan minister Hugo de Jonge mocht overhandigen.

Burgemeester Sicko Heldoorn blikte terug op die twaalf jaar als wethouder voor het CDA. "De eerste periode werd gekenmerkt door de omslag in de zorg en ondersteuning van aanbod naar vraagsturing. In de tweede periode was een krachtige regio nodig voor gezamenlijke inkoop en gedeelde zaken. We nemen dat nu voor lief, maar dat werd stap voor stap gerealiseerd en jij was een belangrijke motor. De derde periode had je te maken met de grote decentralisaties in het sociale domein. Je uitgangspunt is altijd dat je mensen met een vraag om hulp zou moeten behandelen zoals we zelf onze ouders of kinderen behandelen. De in Huizen ontwikkelde methodiek van werken wordt nu landelijk opgevolgd. Daarnaast was je ook een uitstekende wethouder van Financiën, waar je zelf tegenop keek, maar waar je veel plezier in kreeg." De burgemeester memoreerde daarbij ook nog aan de koninklijke onderscheiding die Janny op 26 april kreeg. "Daar kwam niet één keer het woord wethouder in voor, want daarnaast heb je ook nog zoveel gedaan."

Rutger Rebel, fractievoorzitter van het CDA, refereerde aan het feit dat Janny direct aan de slag ging met sociale media. "Daardoor kreeg ik een aardig beeld van jou als wethouder. Je was ook anders dan gebruikelijk. Zo maakte je een bommetje na de renovatie van Sijsjesberg bij de heropening, omdat je dat beloofd had."

De scheidend wethouder had zelf een foto van dat bommetje verwerkt in een presentatie, met de tip om uit te kijken met toezeggingen aan de raad. Ook vertelde ze een anekdote over dat ze probeerde verpleeghuisbedden in Huizen te krijgen. "Ik kreeg meteen te horen: daar gaat u niet over. Ik zeg nu tegen iedereen: ook als u er niet over gaat, gaat u er toch over, want het gaat om onze inwoners. Je moet bereid zijn om maatregelen te treffen die wellicht onconventioneel zijn." Ook zij gaf tips mee voor haar opvolgers: "Koester de regionale samenwerking. Blijf een gouden sociale gemeente. Probeer de samenleving niet te sturen en wees zuinig op initiatieven uit de samenleving. Waak voor bureaucratie. Niet alles wat van betekenis is kun je tellen en niet alles wat je kunt tellen is van betekenis." Als laatste gaf ze aan dankbaar te zijn. "En zeg dat ook, niet alleen bij een afscheid."

... de nieuwjaarsduik in 2017 ...
... en met de minister met het boek over de Huizer werkwijze.
Gerrit Pas 'wereldberoemd' met zijn poster in de bushokjes ...
... verzamelt privékunst van Aad de Haas ...
... en deed mee met de actie om 100% afvalvrij te worden.
Marianne Verhage kwam dit jaar in de top 50 van beste bestuurders ...
... deed graag zelf mee aan van alles en nog wat ...
... en ging al pizza etend in gesprek met jongeren.