Blije gezichten bij Alan von Michaelis van de petitie voor de koopzondag en Anita Koning van Winkeliersvereniging Oostermeent.
Blije gezichten bij Alan von Michaelis van de petitie voor de koopzondag en Anita Koning van Winkeliersvereniging Oostermeent. Foto: Bob Awick

Gemengde reacties op mogelijk snelle opening van winkels op zondag

Als alles volgens plan gaat, zijn 15 juli de eerste winkels op zondag open. Niet elke winkelier staat erom te springen en ook niet elke winkel zal opengaan.

HUIZEN De nieuwe coalitie laat er geen gras over groeien en doet er alles aan om zo snel mogelijk winkeliers in de gelegenheid te stellen om open te gaan op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Vorige week werden de winkeliersverenigingen al ingelicht dat waarschijnlijk al op 15 juli de eerste mogelijkheid hiervoor is. Die beraden zich nu op wat ze gaan doen. In ieder geval zal niet elke winkel open zijn op elke zondag, maar diverse supermarkten, bouwmarkten en de Kruidvat geven aan wel wekelijks open te gaan.

Agnes Haverkort, duovoorzitter van 't Hart van Huizen, zegt dat ze nog geen overleg heeft kunnen hebben met iedereen. "Er is vorige week dinsdag wel een ondernemersontbijt geweest van onze ondernemersvereniging en toen is al wel over het onderwerp gesproken. Ik ga ervan uit dat wij gaan zoeken naar een tussenvorm waar iedereen zich prettig bij voelt. Hoe vaak de winkels open zullen zijn, kan ik daarom nog niet zeggen."

Oude Dorp

Ze legt uit dat inwoners nu niet moeten verwachten dat het Oude Dorp straks de plek is om lekker te gaan shoppen als ze niets te doen hebben op zondagmiddag. "Ik kan me wel voorstellen dat je er even je boodschappen kunt doen." Ook verwacht ze dat er winkels zullen zijn die niet opengaan. "We laten het vrij en zullen niets afdwingen."

Kruidvat laat weten in ieder geval open te gaan met beide filialen in Huizen zodra de mogelijkheid er is. Albert Heijn aan de Lindenlaan is nog een vraagteken. Het hoofdkantoor heeft nog niet gereageerd op de vraag en de winkelmanager wil er zelf niets over zeggen. Blokker aan de Kerkstraat gaat nog overleggen met het hoofdkantoor. "Die kan er over beslissen. Het moet natuurlijk wel iets opleveren en we moeten het rond kunnen krijgen met personeel, dat is nu al moeilijk. Bij ons is het tijd voor tijd. Als wij opengaan, dan tot 17.00 uur, zoals op zaterdag. Daarna is de loop eruit", zegt bedrijfsleider Monique Snelling-Berg. "We zullen ook kijken wat de omliggende winkels doen. Als wij als enige opengaan, heeft dat ook geen zin."
Robert van Munster van de HEMA laat weten niet elke zondag open te gaan. "Ik vind het persoonlijk een goede ontwikkeling, dat wel. Ik schaar me achter de ondernemersvereniging in wat zij gaan doen. Wel wil ik open op tweede paasdag, tweede pinksterdag en bijvoorbeeld op Hemelvaartsdag om te kijken hoe dat gaat."
Bakker Bart blijft gewoon open van 10.00 tot 15.00 uur. "Dat mochten we al als horecagelegenheid en we zijn al 7 jaar open. Nu mogen we ook brood gaan verkopen, maar pas vanaf 12.00 uur. Dat is ook dubbel. Hoe leg ik dat de klanten nu weer uit", zegt eigenaar Arjen Koopman.

Oostermeent

'Oude Dorp niet straks de plek om lekker te gaan shoppen'

Anita Koning, voorzitter van Winkeliersvereniging Oostermeent, heeft ook nog geen exact beeld van wat de winkeliers gaan doen. "De supermarkten zullen elke zondag open zijn. Zelf heb ik daar als juwelier geen behoefte aan. Ik denk aan een paar zondagen met een bepaald thema. Wel is het fijn dat we nu de mogelijkheid krijgen om daar als ondernemer zelf over te beslissen."
Blokker in de Oostermeent ziet het wel zitten als bijvoorbeeld alle winkels zes keer in het jaar op zondag open zijn. "Dan gaan wij ook zeker open", laat bedrijfsleidster Julie Bos weten. Of ze elke zondag open zal zijn, vraagt ze zich af. "Sowieso moet ik dat overleggen met het hoofdkantoor."

Dick van den Hoven van de PLUS had al snel de knoop doorgehakt om open te gaan, samen met zijn collega van de Albert Heijn in de Oostermeent. "Van mij persoonlijk had het niet gehoeven, want ik heb ook een gezin. Maar als je weet dat in Blaricum op 1,2 kilometer wel een supermarkt open is, verlies je omzet. Die willen we weer in Huizen terugkrijgen. Landelijke cijfers geven aan dat je zo'n 10 procent meer omzet kunt krijgen als je zondag opengaat. We doen dit omdat de klant erom vraagt en gaan dus open." Dat de bevoorrading tussen 12.00 en 18.00 uur moet plaatsvinden, is volgens hem wat onhandig voor het verse brood. "Je wilt dat eigenlijk al in de winkel hebben liggen als je opengaat. Misschien is dat een punt waar nog eens naar gekeken kan worden." Hij vindt het belangrijk om te laten weten dat de medewerkers alleen hoeven te werken als ze dat willen en dat ze 200 procent betaald krijgen. "Dat is anders dan bijvoorbeeld in de horeca."

Supermarkten

Meer supermarkten in Huizen bevestigen dat ze open gaan op zondag. De COOP in de Phofiflat kijkt ernaar uit. "We zullen de eerste zondag ook een paar leuke aanbiedingen hebben", zegt supermarktmanager Robin van den Berg. Ook de Jumbo in de Kostmand gaat open. Filiaalmanager Brian Nahar: "We gaan graag open. Ik kom zelf uit Amsterdam en vond het zelfs gek dat het hier niet kon. We gaan nu gewoon zeven dagen ons best doen om de klanten van dienst te zijn."
Martijn Watti, bedrijfsleider van de Boni in het Holleblok, geeft aan ook open te gaan. "Ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten. We willen onze klant van dienst zijn en zien dat het consumentengedrag veranderd is. Misschien is er helemaal geen behoefte aan, maar dat gaan we wel zien." Hij vraag zich ook af of er nog wel extra omzet te behalen is. "Misschien in het begin, maar als alle supermarkten open zijn, is het nog maar de vraag. We moeten ons personeel wel 200 procent betalen, dus is het wel duurder om open te zijn."

Bouwmartken

Ook de bouwmarkten in Huizen gaan open. De Karwei maar tot 17.00 uur. "Daarna willen mensen toch naar huis om te eten en voetbal te kijken", zegt Gerrit Meijer, assistent-bouwmarktmanager. "Het personeel is gelukkig flexibel en mensen die niet willen werken, hoeven niet te werken. Ze krijgen bij ons 200 procent betaald." Praxis laat weten ook open te gaan tot 17.00 uur, indien de gemeenteraad er mee instemt. "Veel Praxis-winkels zijn al open op zondag en als organisatie zijn we daarom bekend met zondagopenstellingen. In goed overleg met ons personeel weten we de winkelbezetting op deze dag ook altijd rond te krijgen. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid. Alle aanleveringen voor de winkel vinden, een uitzondering daargelaten, plaats van maandag tot en met vrijdag. Dus dat is ook geen probleem."

Petitie

Alan von Michaelis, de jongeman die eind vorig jaar een petitie startte voor de koopzondag, is verbaasd dat het zo snel gaat. "En ik had verwacht dat de winkels maar een keer in de twee weken op zondag open zouden zijn. Dit is een hele grote stap voor dit dorp." Zelf werkt hij bij Albert Heijn in de Oostermeent. "Als wij opengaan, hoop ik dat ik ook op zondag mag werken. Het is fijn dat we nu voor een boodschap in ons eigen dorp terechtkunnen en misschien kan ik dan ook op zondag naar de kapper!"

Ondernemers die op zondag opengaan of juist dicht blijven kunnen dit melden bij redactie@nieuwsbladvoorhuizen.nl. We houden onze lezers hiervan graag op de hoogte.