Het zwemonderdeel en de Gooimeerrace vonden plaats in de haven.
Het zwemonderdeel en de Gooimeerrace vonden plaats in de haven. Foto: Bob Awick

Milan Brons en Martine van Aalst winnaars triatlon OD

Triathlon Huizen werd afgelopen zondag gehouden. Met een totaal nieuw parcours was het spannend hoe dat zou verlopen. Daags na de triatlon is de organisatie blij met het verloop. "We hebben overweldigend veel positieve reacties gehad van deelnemers en publiek. Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen en daar gaan we mee aan de slag voor volgend jaar", aldus Peter Korzelius, voorzitter van de organiserende stichting.

HUIZEN Milan Brons en Martine van Aalst hebben de Olympische Afstand (OD) gewonnen van Triathlon Huizen, die zondag voor het eerst werd gehouden op een nieuw parcours.

Milan kwam kort achter zijn broer Omar als tweede uit het water, gevolg door Steff Overmars. Hij wist bij het fietsen afstand te creƫren ten opzichte van zijn directe tegenstanders. "Ik heb op mijn hardst gefietst om een voorsprong op te bouwen zodat ik rustig kon gaan lopen", vertelde hij na afloop. Bij het lopen bleek hij nog iets meer afstand te hebben opgebouwd. Bij de finish bleek Milan de snelste, gevolgd door Steff en Omar.
Bij de dames had nummer 2 Bernadette Lohman een goede start en ze lag bij de aanvang van het fietsen nog voorop. De uiteindelijke winnares Martine van Aalst had daar een snelle wissel en zat haar concurrente op de hielen bij de start van het lopen. "Op een gegeven moment heb ik haar ingehaald en kreeg ik door dat ze een stuk achter me zat, maar bij de finish zat ze nog maar kort achter me", aldus Martine. Cora Vlot werd derde.
Djoke van Marum, de Huizerse triatleet met een beperking, deed mee aan de 1/8 triatlon en haalde in een tijd van rond de 1.42 uur de finish. "Niet laatste en dat is mooi", zei ze stralend na haar finish.

Uitdagend
Milan vond het een mooi parcours. "Het fietsparcours was selectief met de heuveltjes. Wel was het op sommige delen waar het smal was wel gevaarlijk om in te halen bij het fietsen." Martine sprak van een 'uitdagend' parcours. "Je moest wel opletten, zeker op de fiets, maar ik vond het heel leuk." Djoke had ook rustig aan gedaan bij het fietsen. "Dat is een bochtig parcours en het ging best wel hard. Vooral op de Naarderweg was dat eng. Maar ik vond het gaaf om hier aan mee te mogen doen. Het was echt leuk." Peter: "Dat zal volgend jaar beter zijn. Dan kunnen we wel via de busroute rijden over de Karel Doormanlaan. Dat kon dit jaar helaas nog niet. Daarnaast denken we erover om het fietsrondje andersom te rijden, zodat de deelnemers bij de Naarderweg omhoog moeten."

Gooimeerrace
Tegelijkertijd met de triatlon werd ook de Gooimeerrace gehouden, een wedstrijd openwaterzwemmen. Dit leverde veel publiek op in het Nautisch Kwartier, omdat er de hele dag wedstrijden gezwommen werden. Aan het einde werd nog de Huizer Swim gehouden voor scholieren en inwoners van Huizen. Zij konden 500 of 1.000 meter zwemmen tijdens de prestatietocht. "Ik vond dat een mooie combinatie met de triatlon", zegt Peter. "Ik ga de zwemvereniging voorstellen om het volgend jaar weer samen te doen. Dat zal dan op 16 of 23 juni zijn. Dat laten we nog weten."

Naast de haven kon gewisseld worden.
Het fietsparcours was soms uitdagend.
Djoke van Marum tijdens de laatste meters.
Gezellige drukte bij de finish.