De brandweer in actie tijdens de wedstrijd.
De brandweer in actie tijdens de wedstrijd. Foto: Brandweer Huizen

Brandweer naar landelijke finale met hogedrukploeg

HUIZEN De hogedrukploeg van brandweer Huizen heeft zaterdag de tweede gewestelijke wedstrijd in Rotterdam-Hoogvliet gewonnen en plaatst zich daarmee voor de landelijke finale. De ploeg uit Huizen behoort hiermee tot de beste negen ploegen van Nederland in de klasse Hoge Druk 2018, die 22 september in Harderwijk strijden om de landstitel.

Het puntentotaal van de Huizer spuitgasten bedroeg 1552, 44 punten meer dan de nummer 2, de brandweer van Oud-Beijerland. Naast het succes van de ploeg was er ook persoonlijk succes voor de ploegleden. Gert-Jan Schram was de beste bevelvoerder van de dag. Ook de beste nummer 2, Paul Moll, en de beste waterploeg, bestaande uit Aron Honing en Enrico Kievith, kwamen uit Huizen. De Huizer nummer 1, Casper Boor, en de Huizer voertuigbediener Hans van den Heuvel eindigden als een-na-beste.
De ploeg uit Huizen, onder begeleiding van Jordy de Gooijer, diende in actie te komen voor de melding van een persoon in brand. Het bleek dat iemand bezig was geweest om een amfetaminelab op te zetten. Tijdens het opbouwen en testen van het lab vloog de kleding van de man in brand. De man raakte in paniek en rende naar buiten. In de ruimte waarin het laboratorium werd opgebouwd, ontstond brand. In deze ruimte bevond zich ook een gasfles. De brand breidde zich uit terwijl de man naar buiten ging.

Rolstoel

Enkele minuten na aankomst bleek op de tweede verdieping zich nog een slachtoffer in een rolstoel te bevinden. Bij de bestrijding werd vooral gelet op hoe de ploegen omgingen met het doelmatig verkennen van het grote pand, het efficiƫnte gebruik van ademlucht en het verantwoord redden van het slachtoffer in de rolstoel. Hiervoor moet een speciale evacuatiestoel worden gebruikt.