Michelle kon zondag een klein stukje meerijden met de Ride4Mies.
Michelle kon zondag een klein stukje meerijden met de Ride4Mies. Foto: Bob Awick

Stamceltransplantatie Michelle dankzij crowdfunding

Michelle Theisen kan in juli al vertrekken naar Mexico voor stamcelttransplantatie die in Nederland niet vergoed wordt. Er is inmiddels genoeg geld ingezameld.

HUIZEN Michelle Theisen begon dit jaar met familie en vrienden de crowdfundingsactie 'Mies met MS' om minimaal € 75.000 in te zamelen om in Mexico stamceltransplantatie te kunnen ondergaan. In Nederland wordt de behandeling niet gedaan en de verzekering dekt de kosten niet. Mies lijdt aan multiple sclerose (MS) en hoopt het tij van achteruitgang te keren. Inmiddels is het goede nieuws dat het geld binnen is.

Afgelopen maandag maakte Michelle op de Facebookpagina 'Mies met MS' bekend dat de tussenstand € 78.318,19 is. "Vandaag over precies een maand vlieg ik naar Mexico. Er zijn een hoop leuke evenementen geweest, momenten georganiseerd en bijzonder veel lieve donaties binnengekomen. Exact een maand voor Mexico is het daarom des te mooier om deze tussenstand te delen. Ik wil jullie allemaal bedanken voor iedere manier van hulp om mij richting mijn stamceltransplantatie te krijgen. Ik ben jullie daar zo dankbaar voor", meldde ze daarbij.

Zus Krystle wil iedereen ook wel honderd keer bedanken. "We weten natuurlijk niet altijd wie er geld heeft gegeven, maar als ik de mensen ken, dan blijf ik ze bedanken. Soms zeggen ze ook wel tegen me dat ik moet stoppen, maar het is zo bijzonder dat mensen - bekende en onbekende - dit doen voor mijn kleine zusje. Ik ben er gewoon sprakeloos van en dat ben ik niet gauw."
Nu het bedrag binnen is, is er een soort opluchting. "Het is alsof je vrijer kunt ademhalen", zegt Krystle. "We zijn er altijd met een positieve mindset ingegaan en hebben altijd geloofd dat we het zouden halen. We dachten wel dat er misschien een moment zou komen dat het stil zou vallen, maar we zijn de actie steeds onder de aandacht blijven brengen en dat heeft geholpen."
Afgelopen zondag vond nog een motorrit plaats om geld op te halen onder de noemer 'Ride4Mies'. Krystle: "Alle acties om geld in te zamelen waren geweldig, maar deze was wel heel bijzonder. Het was een kippenvelmoment om al die motoren voorbij te zien rijden. Zo heeft Michelle het ook ervaren. Zij kon een klein stukje mee op een trike en heeft dat als magisch ervaren. Het was zwaar voor haar, want op een gegeven moment voelde ze haar benen niet meer en had ze moeite om haar voeten op de steunen te houden. Dat is haar wel gelukt. Vanaf dat moment is ze er eigenlijk ook heilig van overtuigd dat ze ooit zelf weer motor kan rijden."

Om dat te bereiken wilde Michelle ook gaan starten met de stamceltransplantatie. In een interview begin april in het Nieuwsblad van Huizen legde ze het uit: "Op die manier kan mijn ziekte gestabiliseerd worden en is er ook kans op herstel. Nu ben ik meestal aan bed gekluisterd." De medicijnen die ze slikte, boden geen soelaas. Het ging alleen maar slechter. "Stamceltransplantatie gebeurt met je eigen bloedcellen. Die filteren ze en dan zorgen ze dat die helemaal schoon zijn. Dan krijg je chemotherapie om alle cellen die voor de ontstekingen zorgen in je lichaam te doden. Vervolgens krijg je je eigen gezonde stamcellen weer terug en die gaat je lichaam dan zelf weer aanmaken. Dan is je lichaam als het ware gereset. Dan is zelfs ook nog herstel mogelijk. In hoeverre? Dat weet je niet", zei ze toen. In het interview vertelde Michelle dat ze op 15 oktober dit jaar hoopte te kunnen gaan beginnen aan stamceltransplantatie. Omdat haar toestand snel achteruitging en er gelukkig veel geld binnenkwam om haar doel te bereiken, koos ze ervoor om te kijken of ze eerder terecht kon. Er bleek in juli nog plaats en daarom vertrekt ze 18 juli al naar Mexico, drie dagen nadat ze 25 wordt. "Hoe sneller je erbij bent, hoe beter het is en hoe meer kans op herstel", zei ze in april.

Krystle: "Dat het geld nu binnen is, maakt haar euforisch en geeft haar veel kracht. Het is een drukke en hectische periode geweest en nu kan ze zich helemaal gaan richten op de behandeling. De eerste hobbel is nu genomen, maar we zijn er nog niet. Op 18 augustus komt ze weer terug en dan moet ze herstellen en vanaf nul weer gaan opbouwen. Met een mondkapje op zal ze naar huis mogen vliegen en dan zal ze als het kan thuis met de nodige hulp verder kunnen aansterken en gaan revalideren. Pas na een aantal maanden wordt duidelijk in hoeverre de behandeling haar MS heeft beïnvloed."

Zie ook miesmetms.nl.

'Een kippenvelmoment om al die motoren voorbij te zien rijden'