Op twee dekschuiten vond het Midsummernight Havenconcert plaats. Een mooie afsluiter van een geslaagde dag.
Op twee dekschuiten vond het Midsummernight Havenconcert plaats. Een mooie afsluiter van een geslaagde dag. Foto: Bob Awick

Midsummernight Havenconcert mooie afsluiter geslaagde Huizer Havendag

De eerste versie van de Huizer Havendag, georganiseerd door de Stichting Huizer Botters in samenwerking met diverse watersportverenigingen, is een groot succes geworden. Duizenden bezoekers brachten een bezoek aan de haven, waar een bottermarkt was, diverse demonstraties van watersporten en als sluitstuk het Midsummernight Havenconcert. De eerste Huizer Haringrace werd ook nog eens gewonnen door het span van Huizer botters.

HUIZEN De Huizer Havendag werd afgelopen zaterdag voor het eerst gehouden. Een dag waarop de organisatoren wilden laten zien wat een mooie parel de haven kan zijn. Vooraf werd uitgesproken dat bij 10.000 bezoekers de dag geslaagd zou zijn. Dat aantal werd zeker gehaald.

De dag werd georganiseerd door de Stichting Huizer Botters en diverse watersportverenigingen die hun aanbod presenteerden. Een voetveer verbond de Havenstraat en de Energieweg en werd veelvuldig gebruikt. Zo kon een rondje gelopen worden langs alle kraampjes.

Het was mogelijk om mee te varen, vragen te stellen of zelf dingen te ervaren, zoals het suppen. Ook waren er demonstraties, bijvoorbeeld van de duikvereniging. "Leuk om mee te maken", aldus een echtpaar in Huizen dat een rondje liep over de markt. "Ik ben zelfs uit Hilversum gekomen. Ik houd van alles dat met watersport te maken heeft", zei een glunderende bezoeker na afloop van een tochtje op een sloep.
Ook werd de eerste Huizer Haringrace gehouden. Niet alleen was het span van Huizer botters als eerste binnen, de haring werd ook nog het best verkocht. Huizen won daarnaast ook de Zuiderzeekamp. De beeldverbinding om de wedstrijd live te volgen op de kant ging iets minder, maar dat deerde de bezoekers niet. Zij vermaakten zich wel. Het weer zat mee en er was genoeg te doen.
Het afsluitende Midsummernight Havenconcert met de harmonieorkesten van Prinses Irene en Excelsior werd ook een succes met rond de 1.000 bezoekers op de kant en in bootjes. Hoogtepunt waren hier het moment dat de HZ 92 vol opgetuigd voorbijvoer bij de uitvoering van 'Pirates of the Caribbean' en de meezingermedley met allerlei bekende nummers.

De organisatie gaat het evenement nog evalueren, maar spreekt nu al uit dat er volgend jaar zeker een vervolg komt.

Gezellige drukte op de bottermarkt.
Mensen konden suppen uitproberen.
Het voetveer was een groot succes.
Huizen wint de eerste Huizer Haringrace.